Mutfaklarda limon kokusu
Bugün, aromasına bayıldığım, hemen hemen tüm yemeklerimde, tatlılarımda, reçetelerimde kullandığım, salatalarıma sos olarak döktüğüm, çayımın içine dilimlediğim, tazelik hissinin başkahramanı mucizevi bir meyve olan limon ile tarifler hazırladım sizlere.
Limon; özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda lezzeti artırmak, sindirimi kolaylaştırmak ve vücut direncini kazanmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır. Limon suyu ile haşlanan tavuk her daim daha lezzetli olur. Mesela günde bir tane limon suyu içmek gribal enfeksiyonu önler. Limon; içeceklerde garnitür olarak, buzlu çay veya alkolsüz içeceklerde bir dilim şeklinde bardağın içinde veya kenarında kullanılabilir. Bazı insanlar limonu bir meyve gibi yemeyi sever. Bazıları ise limon kabuğunu rendeler, kekin içine atar..
Limonun hemen hemen her yeri bir şekilde değerlendirilebilir, o derece mucizevi bir meyvedir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerdiğini söylemeye gerek var mı bilmiyorum.
Limon aynı zamanda fazla miktarda A vitamini de içerir.
BİR KÜÇÜCÜK FIÇICIK...
Bugün size, en sevdiğim tatlılardan birisi olan limonlu merengi enine boyuna anlattım, hatta hafta sonu atölyemde pişirdim afiyetle yedik. Diğer yandan bir Fransız efsanesi olan makaronu evde yapabilirizi göstermek istedim sizlere, yine çok sevdiğim başka bir limonlu krema ile. En son olarak da et ve somonun yanına inanılmaz yakıştırdığım, davet sofraları için muazzam bir eşlikçi olduğunu düşündüğüm çilav tarifine yer verdim. Deneyin bakalım beğenecek misiniz?
Bugünlük benden bu kadar, istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
LİMONLU MAKARON
LİMONLU KREMA İÇİN:
Yapılışı: Yumurta akını tuzla birlikte çırpıp şeker ve gıda boyası ekliyoruz. Pudra şekerini elekten geçirerek bir kaba döküyoruz ve bademleri ekliyoruz. Karıştırıyoruz. Pudra şekeri badem karışımını, limon suyu ve tüm malzemeyi birbirine yediriyoruz. Kremayı pasta torbasına dolduruyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye minik minik sıkıyoruz. Önceden ısıttığımız 170 derece fırında pişiriyoruz. Limonlu krema için; yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Yumuşamış tereyağı ve limon suyunu ekliyoruz. Soğutulmuş makaronların üzerine kremadan sürüp diğerini üzerine kapatıp hafifçe bastırıyoruz.
Not: Bu ölçü ile tam 40 adet makaron elde ettim. Makaronların arasına limon kreması sürüp etrafına krem şanti sıktım; görsel olarak daha güzel oldu ancak şart değil.
LİMONLU MERENG TART
LİMONLU MUHALLEBİ İÇİN:
MERENG İÇİN:
Yapılışı: Kek için; su hariç bütün malzemeleri karıştırıp suyu ekleyip blenderdan geçiriyoruz. Streçle kaplayıp buzdolabında bekletiyoruz. Fırını 175 dereceye ayarlıyoruz. Mutfak tezgahının üzerini çok hafif unluyoruz. Sonra hamuru unlu yüzeyde merdaneyle kalıbın ölçülerinden 5-6 cm. geniş açıyoruz. Tereyağı ile yağladığımız kalıba hamuru yayıyoruz. Muhallebi için; su, şeker, mısır unu ve tuzu, limon kabuğu rendesini bir tencereye koyuyoruz ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Yumurta sarıları ile limon suyunu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Yarım su bardağı mısır unlu muhallebi karışımından alarak, bu yumurtalı karışımın içine ekleyip pişiriyoruz. Ocaktan alıp içine tereyağı ekliyoruz. Pişirip soğumaya bıraktığımız tartın ortasına havuz gibi pişirdiğimiz bu muhallebiyi döküyoruz. Mereng için; şekeri ve mısır ununu karıştırıyoruz, suyu ekleyip pişiriyoruz. Bir kapta yumurta beyazını çırpıp ardından tuzu koyup 25 dakika çırpıyoruz. Yumurta aklarının içine soğumuş mısır unlu karışımı ekliyoruz. Merengi muhallebinin üzerine yayıyoruz. Mereng fırında 15 dakika pişince soğutup dilimliyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.