İftarda dönerli tarifler var
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftar için, bütün ailenizin çok seveceği İskender kebap yapıyoruz.
'İskender evde olmaz, döneri nereye takacağız?' diye merak ediyorsunuz belki ama inanın bana göre hiçbir farkı yok, hatta kullanacağımız et çok daha ince olacak. Dönerimizin tamamı dana bonfileden oluşuyor. Eh biraz masraflı bir yemek olacak belki ama kimler için çalışıyoruz ki! Evde eşimizle, çocuklarımızla, ailemizle mutlu bir sofranın etrafında bir araya gelmişiz çok mu? Bir defasında tavuk etiyle denemiştim, o da gayet lezzetli olmuştu.
EVDE KEBAP YAPMAK
Döner kebap yapımı çat kapı misafirler için çok uygun değil, çünkü hazırlığına bir akşam önceden başlamak gerekiyor.
Kasabımızdan bir bütün bonfile alıyor ve buzlukta donduruyoruz. Pidemizi de bir akşam önceden mayalayabiliriz.
DÖNER
YAPILIŞI: Buzluktan donmuş bütün bonfileyi çıkartıyoruz ve henüz buzlu iken büyük bir bıçakla ince ince dilimlemeye başlıyoruz. Zaten buzlu olduğu için kağıt gibi incecik dilimleniyor. İncecik donuk bonfileleri bir tencereye alıyoruz, ocağı orta ateşe getiriyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Önce suyunu salacak, ardından suyunu çekecek. Bütün bu aşamaları bekliyoruz. Suyu çekince ister margarin, ister ayçiçek yağı, ister tereyağı, isterseniz de zeytinyağı ilavesi ile çevirerek hafif kızartıyoruz. En son olarak ocağın altını kapattığımızda tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber ilave edip karıştırıyoruz. Sos, pide ve yoğurtla bütünleştirip servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
'Bonfile çok masraflı oluyor' derseniz bir alternatifim daha var; kasabınıza biraz bonfile ve antrikot dilimletin, az kıyma ilave edin. Kuyruk yağı sevenler vazgeçemez, o halde az da kuyruk yağı paketletin. Eve gelince bir folyonun üzerine dilim dilim etleri koyun. Üstüne kuyrukyağını ve kıymayı sıkıştırarak bastırın. Bu sırayla üst üste dizin iyice paketleyip dondurun. Çıkartıp dilim dilim kesin.
İSKENDER
YAPILIŞI: Tereyağını eritip ezilmiş sarımsakları çeviriyoruz. Bütün malzemeyi ilave edip kavuruyoruz ve kaynar su ile açıp pişmeye bırakıyoruz. Pişince döner etlerinin üzerine gezdiriyoruz. En son olarak bir tavada tereyağını yakıyoruz, iyice kızan tereyağını döner sosunun üstüne döküyoruz. Bir kaşık yoğurt, közlenmiş sivri biber ve közlenmiş domates ile birlikte servis ediyoruz. Şimdiden hepinize afiyet olsun...
TIRNAK PİDE
YAPILIŞI: Büyük bir kasede hamurun tüm kuru malzemelerini karıştırıp suyu ekliyoruz. Tahta kaşıkla karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Ellerimizi unlayarak kasedeki hamura yumruklarımızla bastırıp ters çeviriyoruz. Bunu 10 kere yaptıktan sonra şekil verip pişiriyoruz.
KAKAOLU ŞEKERPARE
ŞERBETI IÇIN
YAPILIŞI: Bütün malzemeleri yoğurup yumuşak bir kıvam elde ettikten sonra ceviz büyüklüğünde parça alıp yuvarlıyoruz. Fırından çıktıktan sonra ılık şerbetimizi döküyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.