Çorbaların şahı Uşak tarhanası
NEDİR BU EŞME TARHANASI?
Eşme tarhanası, geçmişte nasıl yapılıyorsa bugün de aynı şekilde üretiliyor. Eşme tarhanasının içine katılan ürünler doğallığıyla da farklılık arz ediyor. Yörede yetişen domates, kapya biber, soğan, yoğurt ve nane katılıyor. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr'den ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle....
Uşak usulü tarhana çorbası
YAPILIŞI:
Domatesi rendeleyip yağla birlikte tencereye alıyoruz. Tuzunu da ayarlayıp biriki dakika kadar erimesini sağlıyoruz. Domatesiniz yoksa dertlenmeyin, sadece salça ile de pişirilebilir. Domates biraz daha fazla lezzet katacağı için konulmalı, tarhananın içinde zaten bir miktar vardır. Domates eridikten sonra salçayı da ekleyip karıştırıyoruz. Domates ve salça birbirine karıştıktan sonra suyu ekliyoruz. Aynı anda istediğimiz miktarda nane ve pul biberi de ekliyoruz. Tarhanayı, devamlı karıştırarak soğuk suya katıyoruz. Çorba kaynayana kadar devamlı karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıyoruz ve bir-iki dakika daha ocakta tutup indiriyoruz.
EBEM KÖFTESİ
KIZARTMAK İÇIN:
YAPILIŞI:
Soğanı rendeleyip maydanozla naneyi kıydıktan sonra bir kapta hepsini iyice harmanlayıp yoğuruyoruz. Düz bir zeminde, zemini sürekli unlayarak avuç içi şeklinde şekiller veriyoruz. Köfteleri kızgın yağda kızartıyoruz. Hamburger köftesi gibi renk aldığı zaman piştiğini anlıyoruz. (Bu köfteler, Uşak yöresinde, piştikten sonra ayrı bir kaba konulan tuz ve karabibere banılarak yenir.)
EV YAPIMI TARHANA
YAPILIŞI:
Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp ince ince doğruyoruz. Üzerine 1 litre su ekleyerek iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Daha sonra haşlanmış nohutu da ekleyerek blender ile eziyoruz ya da süzgeçten geçiriyoruz. Karışımı geniş bir kaseye alıyoruz. Yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Elenmiş un ile katı bir hamur yapıyoruz. Cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatıyoruz ve altı-yedi gün bekletiyoruz. Her gün sabah, öğle, akşam hamuru karıştırıyoruz. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde ufalıyoruz. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutuyoruz. Tarhanayı, bez bir torbaya koyup saklıyoruz. (Tarhana, altıyedi günlük bekleme süresinde şayet sulanırsa, biraz un ilave edebilirsiniz. Diğer yandan ne kadar çok beklerse, o kadar ekşi bir tadı olacaktır.)
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.