Zeytin ağacından dökülenler
Kuşadası Zeytin Festivali ve zeytin hasadı, mutfağımı mis gibi zeytin kokuttu. Günümüzde taze zeytin çoğu semt pazarında satılıyor. Ağaçtan topladığınız, yahut satın aldığınız taze zeytinlerle gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz, katkı maddesi kullanılmamış, temiz, sağlıklı zeytinler kurabilirsiniz. Kasım ayının ikinci yarısı zeytin yapmak için en uygun zamandır. Sonuçta yıl boyunca yiyeceğiniz çok sağlıklı, lezzetli ve katkısız zeytinleriniz olur ve güven içinde tüketirsiniz. Pazarlarımızda yeni toplanmış zeytinler görülmeye başlandı bile. Zaten geçen sene yaptığımız zeytinlerden eser yok ortada, hepsi çoktan bitti. Bir an önce zeytinlerimiz ve soframıza gelsin değil mi artık? Ve ilk zeytinler kavanoza girsin. Haydi buyurun tarifine...
ZEYTİNLİ EKMEK
YAPILIŞI: Öncelikle sütümüzü ılıtıp içine maya ve şekerimizi ekleyip karıştırıyoruz. Beş dakika bekleyip içine unu ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Daha sonra ılık suyumuzu azar azar ilave edip hafif ele yapışacak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini kapatıp ılık bir ortamda mayalanmasını bekliyoruz. Tezgahı yağlayıp mayalanan hamurumuzu elimizle yağ sürerek açıyoruz. Daha sonra zeytinimizi eşit şekilde üzerine yayıyoruz ve rulo haline getiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra çörek otu ya da susam serpiştirerek önceden ısıttığımız 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
İÇİ İÇİN:
ÜZERINE SÜRMEK IÇIN:
YEŞİL ZEYTİN PİYAZI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Zeytini bir gece önce suda bekletip fazla tuzunu gideriyoruz. Derin bir kaba sıvı malzemeleri koyup iyice karıştırıyoruz. Biber, sumak ve cevizi katıyoruz. İyice karışınca zeytini ve maydanozu ilave edip harmanlayarak servis ediyoruz.
EVDE ZEYTİN NASIL YAPILIR MALZEMELER
YAPILIŞI: Zeytinleri yıkayıp ister pet şişe, ister cam kavanozlara bir kat zeytin biraz kaya tuzu serperek dolduruyoruz. Kavanozların ya da pet şişelerin her gün ağzını açıp havasını alıyoruz ve çalkalıyoruz. 1 kilogram zeytin elde etmek için dört yemek kaşığı kaya tuzu ölçüsü yeterli oluyor. İstediğiniz kadar zeytin alıp bu ölçüye göre hazırlayabilirsiniz. Zeytin yenilecek kıvama geldiğinde yıkayıp cam kavanozlara koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı, limon karışımı ilave ederek tercihen buzdolabına kaldırıyoruz. Zeytinimizin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman, cam kavanozlara koyuyoruz. 1 litre suya bir yemek kaşığı limon tuzu, dört yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için hazırlayabiliriz.
PÜF NOKTASI
1 kilogram zeytin elde etmek için dört yemek kaşığı kaya tuzu ölçüsü yeterli oluyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.