Mutfağımızdaki Brükselli
Türkiye'de üretimine son yıllarda başlanan, turpgiller ailesinin en sevimli üyesi, minik yeşil matruşka sebze Brüksel lahanasının tam mevsimindeyiz şu anda. Ben de boş durmadım tabii ve bu şirinlik abidesi sebzeyi mercek altına aldım.
Çoğunlukla et yemeklerinin yanında garnitür olarak sotelenen ya da haşlanıp zeytinyağı ve limon ile salatası yapılan bu kat kat yapraklı minik yeşil yumru sebzemiz, mutfakta çalışırken bana çok ilham verdi. Bal kabağından pancara, karalahanaya kadar birçok sebzeyi fırınlayarak çıtır çıtır cips halinde, yanında lezzetli bir yoğurtlu dip sos ile tüketmek müthiş keyif veriyor. Brüksel lahanasını çıtırdatmayı denerken aklıma türlü fikirler geldi. Bilenler bilir; karnabaharları kızarttığımız yumurta, un ve sodalı bir tür karışım vardır, formülü çok basittir, sonuç ise muazzamdır.
Aklıma önce güzel bir pane harcı yapıp önce yumurtaya, sonra pane harcına bulayıp bol kızgın yağda Brüksel lahanalarına adeta patates kroket muamelesi yapma fikri geldi. Son olarak fırınlamaya karar verdim.
Bence nefis oldu.
Brüksel lahanası kaynar suda haşlandığında besin değerinin yüzde 80'ini yitirecektir. İlla ki salata olarak tüketecekseniz lütfen buharda pişirmeyi deneyin. Hepinize şimdiden afiyet olsun...
HARDALLI BRÜKSEL LAHANASI
MALZEMELER
BRÜKSEL LAHANASI TURŞUSU
YAPILIŞI: Bir tencereye suyu, sirkeyi ve tuzu koyup kaynama noktasına getirip altını kapatıyoruz. Bu arada başka bir tencerede suyu kaynatıyoruz, içine Brüksel lahanalarını atıyoruz, iki dakika tuttuktan sonra çıkarıyoruz ve lahanaların pişmesini durdurmak için buzlu/ soğuk suya koyuyoruz. Kaynattığımız kavanozları dikkatlice sıcak sudan çıkarıyoruz, içerisine karabiber ve kişniş tohumu tanelerini ve sarımsakları koyuyoruz, Brüksel lahanalarını ekliyoruz ve sirkeli sudan şişe ağzına kadar dolana dek döküyoruz. Dereotunu da elimizle parçalayıp her kavanozun üzerine yerleştiriyoruz. Yaklaşık 15 gün içinde Brüksel lahanası turşusu hazır olacak.
MALZEMELER
BRÜKSEL LAHANALI KÖFTELİ PÜRE
MALZEMELER
YAPILIŞI: Öncelikle Brüksel lahanalarını temizleyip baş kısımlarına artı şeklinde çizikler atıyoruz. Tencereye yeteri kadar su koyup şekeri ve tuzu ilave ediyoruz. Su kaynayınca lahanaları ilave ediyoruz, beş-altı dakika haşlayıp ocaktan alıyoruz. Soğuk suda yıkıyoruz. Köfte malzemelerini hazırlayıp ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz ve hafifçe kızartıyoruz. Lahanaları, suyu süzülmesi için süzgece boşaltıyoruz. Bu arada püreyi hazırlamak için patatesleri geniş bir kaba alıp sütü, yumurtayı ve baharatları ilave edip blenderla eziyoruz. Fırın kabımıza Brüksel lahanalarını dizip püreyi her yerine eşit şekilde yayıyoruz, üzerine kaşarı peynirini serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynir kızarana kadar pişirip servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.