Ayşe kadının sofrası
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, zeytinyağlısından türlüsüne, etlisinden kurutulmuşuna kadar hepimizin çok severek tükettiği taze fasulyeden bahsedeceğim. Taze fasulye yemeği, bamya yemeği, biber dolması, patlıcan-kabak kızartması gibi yemekler hem pratik, hem de sevilen lezzetler arasındadır. Bu yemekler kolay pişmeleri, hafif olmaları, kilo aldırmamaları gibi pozitif yönlerinin dışında sağlık için de oldukça faydalıdır.
Taze fasulye, yaz aylarında pazarlarda, market reyonlarında sık sık gördüğümüz sebzeler arasındadır. Kolayca pişirilebilmesi ve hemen hemen herkes tarafından sevilmesi sebebiyle sıkça tercih edilir. Bazı taze fasulyeler kılçıklıdır. Kılçıklı taze fasulye pek sevilmez ve tercih edilmez. Onun için kılçık kısımları pişirilmeden önce temizlenmelidir. 100 gr. taze fasulye 35 kaloridir.
Bugün Ayşe kadın fasulyesinin çorbasını, yemeğini ve bulgur pilavındaki duruşunu anlatıyorum. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabahcom.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
TAZE FASULYELi BULGUR PİLAVI
YAPILIŞI: Fasulyeler yıkanıp ince doğranır. Tencereye yağlar alınıp eritilir. İnce doğranmış soğanlar eklenir, biraz kavrulduktan sonra fasulyeler eklenir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine küp küp doğranmış domatesler eklenir. Karıştırılmadan kısık ateşte 10 dakika kadar pişmesi beklenir. Salça eklenip karışıtırılır. Bulgur ve baharatlar eklenip biraz karıştırılarak kavrulur. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip kısık ateşte pişirilir.
KÖFTELİ TAZE FASULYE
MALZEMELER
KÖFTESİ İÇİN:
YAPILIŞI: Soğan ve domates kavrulur, salça ilave edilir. Fasulyeler eklenir. Tuz, şeker ve sıcak su eklenip pişmeye bırakılır. Köftesi için verilen malzemeler yoğrulur. Harçtan küçük küçük köfteler hazırlanıp kızgın yağda kızartılır. Yemeğin pişmesine yakın köfteler ilave edilir.
TAZE FASULYE ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Taze fasulye ayıklanıp doğranır. Soğanlar da doğranır. Tencereye sıvı yağ konur, soğanlar kavrulur. Ardından kıyma eklenip kavrulur. Kıyma kavrulduktan sonra fasulyeler de eklenip 4-5 dakika kavrulur. Üzerine doğranmış domatesler ilave edilip birkaç kez karıştırılır. Sonra suyu eklenir ve kaynamaya bırakılır. Bir kap içerisinde un, yumurta ve yoğurt çırpılır. Çorbanın kesilmemesi için, kaynayan çorbanın suyundan yoğurtlu karışıma eklenip hızlıca karıştırılır. Yoğurtlu karışım yeteri kadar ılınınca sürekli karıştırılarak çorbaya ilave edilir. Tuz ilave edilip 5-10 dakika kadar da bu şekilde kaynatılır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.