İDİL ÇİMRİN

Akşama ne pişirsem?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hemen hepimizin çokça sevdiği lezzetleri birleştirerek sunmaya çalışıyorum.
Hünkar beğendiyi oldum olası çok sevmişimdir.
Lazanyayı bir de beğendili denemek istedim; inanır mısınız tadına doyamadım, müthiş lezzetli oldu. Ramazanın yaklaştığı şu günlerde şahane bir iftar alternatifi oluşturacağına inanıyorum.
Tatlı olarak da Antep fıstıklı keşkül yaptım.
Keşkül-ü fukara, tam bir Osmanlı tatlısıdır. Hikayeye göre; Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler halkın durumunu görüp değerlendirmek için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan keşküller ile dilenir, toplanan paralar da devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış. Popülaritesini kaybetmeyen bu tatlı yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı için yoksul çanağı ya da keşkül-ü fukara ismiyle anılmaktadır.
Hepinize afiyet olsun.
TAVUK SUYUNA ÇORBA
MALZEMELER
1 adet yeşil köy biberi
1 rendelenmiş havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
1 adet portakalın suyu
3 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber
MEYANESI İÇİN:
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı un
Yarım limonun suyu
YAPILIŞI: Haşlanmış tavuk göğsünü didiyoruz. Tüm çorba malzemesini tencereye aktarıyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz. Ayrı bir yerde meyane malzemesini çırpıp alıştıra alıştıra çorbaya ilave ediyoruz.
ANTEP FISTIKLI KEŞKÜL
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi önce mikser ile çırpıyoruz, ardından pişirip kaselere paylaştırıyoruz.
MALZEMELER
1 litre süt
2 çay bardağı çok ince dövülmüş Antep fıstığı
2 kaşık un
1 yumurta sarısı
1 yumurta
10 kaşık toz şeker
1 yemek kaşığı pirin unu
1 yemek kaşığı su
BEĞENDİLİ LAZANYA
MALZEMELER
BEĞENDI IÇIN:
1 kavanoz közlenmiş patlıcan
1 kaşık un
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi rendesi
1 su bardağı süt
Tuz
ET SOTE IÇIN:
400 gr. sotelik doğranmış dana eti
2 adet biber
1 adet soğan
1 kaşık biber salçası
2 adet domates
2 diş sarımsak
LAZANYA IÇIN:
1 paket lazanya
500 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
1 kase parmesan peyniri
1 avuç bayat ekmek kırıntısı
YAPILIŞI: Eti, suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz. Ardından soğan, sarımsak ve salçayı ekleyerek soteliyoruz. Beğendi için; bir kaşık tereyağını eritiyoruz, unu yağda kavuruyoruz. Közlenmiş patlıcanı ekleyip kavuruyoruz ve yavaş yavaş sütü ve Hindistan cevizini ekliyoruz. Lazanyaları haşlamadan fırın kabına bir sıra diziyoruz, üzerine beğendiyi, et soteyi ve kaşar peynirini koyuyoruz. Malzemeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz. En son katın en üstüne parmesan peyniri ve bayat ekmek kırıntıları serpiyoruz. 185 derecelik fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.