Bayat kekleri atmayın
Eskiden beri bayatlayan tüm yiyecekler bana dert olmuştur. Ya bayatlamadan hemen buzluğa atıp donduruyorum ya da bayatladıysa bile küflenene kadar olan süreçte yakalıyorum, mutlaka değerlendiriyorum. Börekler, köfteler, mücverler, poğaçalar, artık aklıma ne gelirse; kimine göre uçuk kaçık gelebilecek bir sürü yöntemle bayatlamış yiyecekleri değerlendirme konusunda ihtisas yaptım resmen.
Annemden bana geçmiş bir kültür bu; kalmış hiçbir yiyeceği atmamak. Ancak küflenmiş, ekşimiş olması lazım ki biz o yiyeceği atalım. Makarna haşladığımız faydalı su dahil olmak üzere, kalmış salata soslarını bile saklayıp mutlaka değerlendiriyoruz. Bugün bayatlamış kek ya da brownie nasıl değerlendilir diye düşündüm ve bu konu üzerinde çalışınca bakın ne reçeteler çıktı...
BAYAT BROWNIE'DEN SUPANGLE
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yumurta sarısını ve sütü çırpıyoruz. İçine toz şeker, kakao, nişasta, un ve vanilya ilave edip karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra bitter çikolatayı parçalara ayırıp ilave ediyoruz. Servis edeceğimiz kuplara bayatlamış brownie'leri paylaştırıyoruz ve supangleyi üzerine döküyoruz. Kalan brownie parçaları ile süsleyerek servis ediyoruz.
BAYAT KEKTEN CAKEPOPS
YAPILIŞI: Bayatlamış kekleri rondodan çekiyoruz. Çikolata sosu, paketin üzerinde yazan ölçü ile pişiriyoruz. Tüm malzemeyi koyu bir kıvam olacak şekilde karıştırıp yoğuruyoruz. Top top yuvarlayıp Antep fıstığı, fındık ve bademe bulayarak servis ediyoruz.
AY ÇÖREĞİ
MALZEMELER
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Hamur için; un hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz ve unu azar azar ilave ediyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana dek yoğuruyoruz, üzerini nemli bir bezle örtüp mayalanmaya bırakıyoruz. İç malzemeyi yoğuruyoruz, minik toplar halinde yuvarlıyoruz. Mayalanan hamurdan bezeler kopartıp yuvarlıyoruz. Elimizle veya bir merdane yardımıyla uzun ince açıyoruz. Ortasına top haline getirdiğimiz iç malzemeyi koyup fotoğraftaki gibi kapatıp ay şekli veriyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.