Kıkırdak bilir misiniz?
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, çocukluğumun bayram lezzeti kıkırdak var. Biz genellikle Kurban Bayramı'nda kesilen koyunun kuyruk yağını ince ince doğrayıp tuz ekledikten sonra ocak üzerinde iki-üç saat kaynatıyoruz. Çıkan yağ süzüldükten sonra kalan kısma ise kıkırdak diyoruz. Rahmetli babam kıkırdakları çıtırdatıp üzerine yumurta kırmaktan çok hoşlanırdı. Kavanoza koyup buzdolabında sakladığımız kıkırdak ile başka neler yapıyoruz neler. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.co.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
KIKIRDAKLI KETE
YAPILIŞI: Kıkırdakları kısık ateşte biraz kavuruyoruz. Tüm malzemeleri, erimiş kuyruk yağını yoğurma kabına alıyoruz, yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. Yağladığımız fırın tepsimize hamurumuzu yayıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Çatalla üzerini çizerek şekil veriyoruz. Dilimlediğimiz hamurumuzu 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
KIKIRDAKLI BULGUR PİLAVI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yağ ile beraber kıkırdakları bir tavaya alıyoruz. Yeterli miktarda su ve haşlanmış nohut ilave ediyoruz. Kaynamaya başlayınca içine tuz ve bulguru ekliyoruz. Suyunu çekince demlenmeye bırakıyoruz.
KIKIRDAKLI BÖREK
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
İÇİ İÇİN:
YAPILIŞI: Hamuru, un, tuz ve su ile sert bir hamur elde edecek şekilde hazırlıyoruz. İçini hazırlarken bir soğanı ve bir tutam maydanozu ince ince doğrayıp bir tatlı kaşığı pul biber, bir tutam tuz ve kıkırdaklarla karıştırıyoruz. Hamurumuzu açıp içine harcımızı koyduktan sonra ikiye katlayıp ay şeklinde kapatıyoruz ve teflon tavada arkalı önlü pişiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.