Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Uşak’tayız

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda iftarda Ege ve Orta Anadolu etkisinde kalmış, ne tam Ege kadar sebzeli yemekleri olan ne de bir Orta Anadolu kadar et ağırlıklı Uşak mutfağına konuk oluyoruz.
Türk mutfağının tüm zenginliğini ve harmonisini bir arada sunan Uşak Mutfağı, gerçekten tanımaya ve anlatılmaya değer.



CENDERE TATLISI

MALZEMELER
1 adet Vera kase margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kg. toz şeker
Aldığı kadar un
1 kg. ceviz
1 paket mısır nişastası
2 adet yumurta
Üzeri İçin:
Yarım paket Vera kase margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
Şerbet İçin:
1 kg. toz şeker
Yarım limonun suyu
3 su bardağı su
YAPILIŞI: Margarin, toz şeker, sıvı yağ, yumurta ve aldığı kadar unu karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Hamurdan iri bezeler koparıp incecik açıyoruz. Çekilmiş ceviz içini nişasta ile karıştırıyoruz. Yufkaların üzerine serpiyoruz. Her bir yufkayı iki tarafından oklava ile sarıyoruz. Dilim dilim kesip yağlanmış tepsiye diziyoruz. Üzeri için; yarım paket margarini eritip sıvı yağ ile kızdırıyoruz ve tatlıların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şeker ve suyu kaynatıp şerbeti hazırlıyoruz ve limon suyunu ekleyip ılıtıyoruz. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirip servis yapıyoruz.



KEŞKEK

MALZEMELER
500 gr. keşkeklik buğday
2 adet kuru soğan
Zeytinyağı
Tereyağı
4 su bardağı et suyu
Sos İçin:
250 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 kaşık Çokça biber salçası
2 adet domates
2 adet kuru soğan
2 adet biber
1 tutam kekik
YAPILIŞI: Keşkeklerimizi akşamdan ıslatıyoruz. Çömleğimizi soğan, zeytinyağı ile birlikte ocağa koyup kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince bir kaba alıp çırpıyoruz. Ardından tekrar boşaltıp et suyu ve tereyağı ilave ediyoruz. Suyunu çekinceye kadar ocakta kaynatıyoruz. Suyunu çekince kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
Sos için: Küçük bir çömleğe; soğan, biber, kuşbaşı et, domates ve biber salçasını koyup pişirmeye başlıyoruz. Etin suyunu bırakması ile altını kısarak pişirmeye devam ediyoruz. Etler yumuşayınca altını kapatıp keşkekle birlikte servis ediyoruz.



DÖNDÜRME BÖREĞİ

MALZEMELER
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
Aldığı kadar un
100 gr. Vera kase margarin
İçi İçin:
1 kg. bal kabağı
1 orta boy soğan
Tuz
Diyar kırmızı pul biber
Nane
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Bal kabaklarını soyup rendeleyelim. Bir tavaya soğanları küçük küçük doğrayıp sıvı yağla pembeleşene kadar kavuralım. Üzerine rendelediğimiz bal kabaklarımızı suyu var ise sıkarak ekleyip kavurmaya devam edelim. Kapatmaya yakın tuz ve baharatları ilave edip altını kapatıp soğumaya bırakalım. Daha sonra margarini eritelim. Hamuru için un, su, yoğurt ve tuzu karıştıralım. Yumuşak bir hamur elde edelim. Aynı baklava yapar gibi çay fincanı tabağı büyüklüğünde açılacak şekilde 16 beze elde edelim. 8 altına 8 üstüne olacak şekilde. Açtığımız her katın arasına erittiğimiz margarini sürelim. 8 beze bittiğinde 8'ini birden açalım ve yağlamış olduğumuz tepsimize bırakalım. İçine soğumuş harcımızı yayalım ve üzerini örtmek için 8 bezemizi de aynı işlemi yaparak kapatalım. Böreğimizin üzerine artan erimiş margarini döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.



ÇÖMLEK KEBABI
1 Kilo Kuzu Budu
1 adet orta boy soğan
3 adet kuru biber
50 gr. tereyağı
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı Çokça domates salçası
1 tutam Diyar karabiber
YAPILIŞI: Etleri ceviz büyüklüğünde doğrayalım. Sonra yıkayıp süzgeçten geçirelim. Çömleği hafif ateşe koyalım ve tereyağını ısınan çömleğin içine atalım. Yağımız eridikten sonra etleri ilave edip tahta kaşıkla karıştırarak kavuralım. Etimiz suyunu çekince salçasını ilave edelim. Salça ve eti kavurduktan sonra 2 su bardağı sıcak su ilave edelim. Soğanı dörde bölüp içine atalım. Sarımsağı ekleyelim. Daha sonra biberleri ve toz karabiberi içine atalım. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alalım. Biraz tuz ilave edelim. Un ve sudan yapılmış hamurla çömleğin kapağı kapatılır. Kor ateşte 3 saat pişirdikten sonra servis edelim.



ET BASMASI

MALZEMELER
3-4 adet patates
1 kg. orta yağlı kıyma
2 adet soğan
2 adet yeşil biber
4 diş sarımsak
2 çay kaşığı Diyar karabiber
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı Çokça biber salçası
1 yemek kaşığı Çokça domates salçası
1.5 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Öncelikle soğan, sarımsak ve biberleri rondoda çekiyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir araya getirerek köfte harcını oluşturuyoruz. Patatesleri halka halka kesip yuvarlak bir tepsiye dikkatli şekilde sıkı sıkı diziyoruz. Üzerine köfte harcını yerleştiriyoruz ve elimizle iyice bastırıyoruz. Son olarak dilimlediğimiz domates ve biberleri en üste diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA