İftarda Uşak’tayız
Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda iftarda Ege ve Orta Anadolu etkisinde kalmış, ne tam Ege kadar sebzeli yemekleri olan ne de bir Orta Anadolu kadar et ağırlıklı Uşak mutfağına konuk oluyoruz.
Türk mutfağının tüm zenginliğini ve harmonisini bir arada sunan Uşak Mutfağı, gerçekten tanımaya ve anlatılmaya değer.
CENDERE TATLISI
MALZEMELER
Üzeri İçin:
Şerbet İçin:
YAPILIŞI: Margarin, toz şeker, sıvı yağ, yumurta ve aldığı kadar unu karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Hamurdan iri bezeler koparıp incecik açıyoruz. Çekilmiş ceviz içini nişasta ile karıştırıyoruz. Yufkaların üzerine serpiyoruz. Her bir yufkayı iki tarafından oklava ile sarıyoruz. Dilim dilim kesip yağlanmış tepsiye diziyoruz. Üzeri için; yarım paket margarini eritip sıvı yağ ile kızdırıyoruz ve tatlıların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şeker ve suyu kaynatıp şerbeti hazırlıyoruz ve limon suyunu ekleyip ılıtıyoruz. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirip servis yapıyoruz.
KEŞKEK
MALZEMELER
Sos İçin:
YAPILIŞI: Keşkeklerimizi akşamdan ıslatıyoruz. Çömleğimizi soğan, zeytinyağı ile birlikte ocağa koyup kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince bir kaba alıp çırpıyoruz. Ardından tekrar boşaltıp et suyu ve tereyağı ilave ediyoruz. Suyunu çekinceye kadar ocakta kaynatıyoruz. Suyunu çekince kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
Sos için: Küçük bir çömleğe; soğan, biber, kuşbaşı et, domates ve biber salçasını koyup pişirmeye başlıyoruz. Etin suyunu bırakması ile altını kısarak pişirmeye devam ediyoruz. Etler yumuşayınca altını kapatıp keşkekle birlikte servis ediyoruz.
DÖNDÜRME BÖREĞİ
MALZEMELER
İçi İçin:
YAPILIŞI: Bal kabaklarını soyup rendeleyelim. Bir tavaya soğanları küçük küçük doğrayıp sıvı yağla pembeleşene kadar kavuralım. Üzerine rendelediğimiz bal kabaklarımızı suyu var ise sıkarak ekleyip kavurmaya devam edelim. Kapatmaya yakın tuz ve baharatları ilave edip altını kapatıp soğumaya bırakalım. Daha sonra margarini eritelim. Hamuru için un, su, yoğurt ve tuzu karıştıralım. Yumuşak bir hamur elde edelim. Aynı baklava yapar gibi çay fincanı tabağı büyüklüğünde açılacak şekilde 16 beze elde edelim. 8 altına 8 üstüne olacak şekilde. Açtığımız her katın arasına erittiğimiz margarini sürelim. 8 beze bittiğinde 8'ini birden açalım ve yağlamış olduğumuz tepsimize bırakalım. İçine soğumuş harcımızı yayalım ve üzerini örtmek için 8 bezemizi de aynı işlemi yaparak kapatalım. Böreğimizin üzerine artan erimiş margarini döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
ÇÖMLEK KEBABI
YAPILIŞI: Etleri ceviz büyüklüğünde doğrayalım. Sonra yıkayıp süzgeçten geçirelim. Çömleği hafif ateşe koyalım ve tereyağını ısınan çömleğin içine atalım. Yağımız eridikten sonra etleri ilave edip tahta kaşıkla karıştırarak kavuralım. Etimiz suyunu çekince salçasını ilave edelim. Salça ve eti kavurduktan sonra 2 su bardağı sıcak su ilave edelim. Soğanı dörde bölüp içine atalım. Sarımsağı ekleyelim. Daha sonra biberleri ve toz karabiberi içine atalım. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alalım. Biraz tuz ilave edelim. Un ve sudan yapılmış hamurla çömleğin kapağı kapatılır. Kor ateşte 3 saat pişirdikten sonra servis edelim.
ET BASMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Öncelikle soğan, sarımsak ve biberleri rondoda çekiyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir araya getirerek köfte harcını oluşturuyoruz. Patatesleri halka halka kesip yuvarlak bir tepsiye dikkatli şekilde sıkı sıkı diziyoruz. Üzerine köfte harcını yerleştiriyoruz ve elimizle iyice bastırıyoruz. Son olarak dilimlediğimiz domates ve biberleri en üste diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.