İftarda Niğde’deyiz
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Niğde'ye konuk oluyoruz. Orta Anadolu'da yer alan Niğde, sahip olduğu Neolitik döneme ait kalıntıları, Hititler, Frigler, Asurlular, Helenistler, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi imparatorlukların da hüküm sürdüğü zengin bir tarihi öneme sahip şehirlerimizden biridir. Güney'de Mersin, Doğu'da Adana, Kuzey'de Nevşehir ve Aksaray, Batı'da ise Konya ile çevrili olan Niğde tüm bölgelere olan önemli bir geçiş yeridir. Mersin ve Adana gibi zengin bir mutfağa sahip bu iki şehre olan yakınlığı Niğde'ye gastronomi bakımından da etkisi olmuştur.
PİRİNÇLİ ELMA DOLMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Elmaların kabukları soyulur. Şekilleri bozulmadan sap kısmından başlanarak elmalar parçalanmadan oyulur. Elmalar kararmasın diye limonlu suya konur. Ayrı bir kapta yıkanmış pirinç, kıyma, yağ ve tuz harmanlanır. Çay kaşığı yardımı ile elmaların oyuk kısmına dikkatlice doldurulur. Tencereye dizilir. Üstüne toz şeker serpilerek suyu ayarlanır. Pirinçler açılıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.
DİTME
MALZEMELER
YAPILIŞI: Ditme ılık suda bekletilerek tuzdan temizlenir. Bir tencereye tereyağı konularak eritilir ince bir şekilde doğranan soğanlar pembeleşinceye kadar tereyağında çevrilir. Sonra üzerine kıyma ilave edilir. Kıyma rengini değiştirene kadar kavurulur. Sonra ditme, limon suyu, pul biber, tuz, bulgur veya pirinç ve bir miktar da su eklenerek hep birlikte kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra bir süre dinlendirilir ve sonra sıcak servis edilir.
MAZAKLI KÖFTE
MALZEMELER
YAPILIŞI: Köftelik malzemeler karıştırılıp iyice yoğurulur. Kıvamını anlamak için küçük bir kaba sıcak su konup az limon damlatılıp içine bir iki tane köfte konup pişirilerek dağılıp dağılmadığına bakılır. Sonra arada elimiz ıslatılarak fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlanarak hazırlanır. Ayrı bir tencerede ince doğranmış kuru soğan ve tereyağı kavurulur. Üzerine salça eklenir ve kuru nane katılır. Kaynamış su ilave edilip sonra da suyun içine köfteler atılır. 15 dakika kadar köfteler pişene kadar kaynatılır.
AYVA BORANASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca, etleri verdikleri suyu çekinceye kadar kavurun. Suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Köpüğünü alın. Kapağını kapatıp, ateşi kısarak yaklaşık 30 dakika pişirin. Ayvaları, kabuklarını soyup ikiye bölün. Çekirdek yataklarını alıp, dilimleyin. Ayva dilimlerini pişen etlere katın. Pekmezi ekleyip karıştırın. Tuzunu ayarlayın, yumuşayıncaya kadar orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.
SARIĞI BURMA
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
İÇİ İÇİN:
HAMURU AÇMAK İÇİN:
ŞERBETİ İÇİN:
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Şerbeti için, 3.5 su bardağı su ve 3.5.su bardağı şeker tencerede kaynatılır indirmeye yakın içine limon suyu eklenir. Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğurulur yarım saat kadar oda sıcaklığında dinlendirilir iki ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak her iki parça da çay fincanı büyüklüğünde açılarak, arasına bolca nişasta serpilerek üst üste koyularak önce merdane ile daha sonra oklava ile mümkün olduğunca ince açabildiğiniz kadar açılır. Açılan yufka ortadan ikiye bölünerek önce bir yarısına daha sonra diğerine ceviz serpilir. Oklavaya dolayarak büzülür ve tepsiye dizilir. Sonra margarin eritilerek üzerinde gezdirilir. Orta ateşteki fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Şerbetini tatlı soğuduktan sonra sıcak olarak dökülür. Şerbeti ocaktan indirdikten sonra beş dakika kadar bekletip ilk sıcaklığının geçmesini sağlayın ve sonra dökün. 1.5-2 saat dinlenmeye bırakılır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.