Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Iğdır’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Iğdır'dayız. Iğdır bir çok yönüyle farklı medeniyetlerin uğrak yeri olması sebebiyle bir yemek kültürü deltasıdır. Iğdır Mutfağı geçmişten günümüze bu bölgede yaşayan tarihi uygarlıkların kültür perspektifi içinde kendine özgü bir mutfak kültürü ve kendine has bir lezzet oluşturabilmiştir.



LEPELİ EKŞİLİ PİLAV
MALZEMELER
1 kilo kuşbaşı et
4 su bardağı pirinç
2 adet lavaş ekmeği
7 yemek kaşığı lepe
2 demet sebzi
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı Diyar limon tuzu
9 yemek kaşığı Vera margarin
2 tatlı kaşığı tuz



YAPILIŞI:
1 kg. yağsız kuşbaşı dana eti haşlanır. 4 su bardağı pirinç ıslatılır. 1 adet soğan yemeklik doğranır, 2 yemek kaşığı margarinde kavurulur. Haşlanan etler soğanların üzerine alınarak kavurulur. Üzerine 1 yemek kaşığı salça ve 1 yemek kaşığı zerdeçal ilave edilir. Etlerin üzerini kaplayacak kadar sıcak su katılır. 7 yemek kaşığı kırık nohut, uzunca doğranmış 2 demet sebzi, 1 tatlı kaşığı limon tuzu eklenir ve pişmeye bırakılır.
Önceden ıslatılmış pirinçler, iyice yıkanır, ayrı bir tencerede bol sıcak suda haşlanmaya alınır, tuzu ilave edilir. Birkaç dakika kaynatılıp süzgeçten geçirilir.
Bir tavada 7 yemek kaşığı margarin, eritilir. Büyükçe bir tencerenin dibine lavaş ekmekleri yerleştirilir. Hazırlanan süzme pilav, arasına yağ karışımından gezdirilerek tencereye alınır. Kapakla tencere arasına kağıt havlu serilir, kısık ateşte demlenmeye alınır. Pilav servis tabağına alınır, üzerine etli malzeme yerleştirilir, suyundan gezdirilir, kızarmış lavaş ekmeğiyle süslenir.



KATI AŞI

MALZEMELER
Yarım su bardağı pirinç (iyice haşlanmış)
1 çay bardağı lepe (kırılmış nohut)
200 gr. ıspanak
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
4-5 sap kereviz yapraklarıyla veya biraz pazı
300–400 gr. Birşah yoğurt
Su
Tuz
YAPILIŞI: Öncelikle pirinç haşlanır. Diğer yandan da ıspanak kereviz, maydanoz, dereotu vs. yıkanır ve ince ince doğranıp haşlanır. Yoğurt iyice çırpılıp diğer tüm malzeme ilave edilip karıştırılır. Su ile kıvamı bulunup servis edilir.



SÜT HÖLLESİ

MALZEMELER
1.5 lt. Birşah süt
5 yarım kaşık un
Tuz
YAPILIŞI: Öncelikle süt pişirilip soğutulur. Soğutulan süt tencereye konulur. Sonra un, tuz eklenerek ateş üzerine alınır. Yavaş yavaş karıştırılarak kaynatılır. Pişince ateşten alınır. Bu çorbaya yağ eklenmez.



HELİSE

MALZEMELER
1 adet tavuk veya yarım hindi
3 su bardağı çiğden
3 lt. su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Tereyağı hariç diğer malzemeler güvece konularak tandıra yerleştirilir. Yaklaşık iki saat pişer. İyice piştikten sonra tandırdan çıkarılır. Sıcakken tereyağı katılıp karıştırılır.



KAYSAFA
MALZEMELER
500 gr. kuru kayısı
100 gr. tereyağı
YAPILIŞI: Kuru kayısı yumuşaması için akşamdan suya konulur. Sabah tavada aynı suda kaynatılarak üzerine tereyağı dökülür. Kısık ateşte kızarana kadar kaynatılarak servise hazır hale getirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA