Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Kırklareli’ndeyiz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Kırklareli'ye konuk oluyoruz. Kırklareli mutfak kültürü; yörede yetişen besin çeşitlerine, tarihsel süreç içerisinde ilde yaşayan ve göç etmiş toplulukların yemeiçme alışkanlıklarına, inançlarına göre şekillenmiştir. Yöre mutfağının kaynağını tarım ürünleri, büyük ve küçükbaş hayvancılık ile deniz ürünleri oluşturmaktadır. Bakalım bizi Kırklareli sofrasında nasıl sürprizler bekliyor?

SOĞAN PİDESİ

MALZEMELER


1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 paket kuru maya
1 çay bardağı Vera sıvı yağ
1.5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
10 yemek kaşığı Vera sıvı yağ (Yufkaların üzeri için)
İÇ HARCI İÇİN:
6 soğan (Doğranmış)
3 adet domates (Rendelenmiş)
1 yemek kaşığı Çokça domates salçası
1/2 demet maydanoz (Kıyılmış)
1.5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı Vera sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN:
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı Vera sıvı yağ
YAPILIŞI: İç harcı için ısıtılmış tavada sıvı yağ ile soğanları yumuşayana kadar soteleyin. Salçayı ve ardından domates rendesini ekleyip orta ateşte pişirin. Tuz ve karabiberi de ilave edin. Ocaktan almadan önce maydanozu ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Hamuru için bir kapta tüm malzemeleri karıştırıp pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 30 dakika mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru unlu tezgaha alın ve 5 eşit beze olacak şekilde bölün. Bezeleri tepsinizin büyüklüğüne göre açın. Açtığınız yufkaların üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ sürün. 3 adet yufkayı tepsinize yerleştirin. İç harcın tam altında olacak 4'üncü yufkanın çiğ kalmaması için ayrı bir tepside 170 derecede 7 dakika kadar fırınlayın. Fırınlanan yufkayı diğer 3 yufkanın üzerine koyduktan sonra iç harcı yufkanın her yerine yayın. Son yufkayı da harcın üzerine yerleştirdikten sonra bir kapta çırptığınız yoğurt, sıvı yağ ve yumurta karışımını yufkanın üzerine iyice yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 20 dakika dinlendirin ve servis yapın.

LABADA BORANİ

MALZEMELER

300 gr. labada
1/2 çay bardağı Vera ayçiçek yağı
2 adet yumurta
150 gr. yoğurt
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Ayıklanan ve yıkanan labadalar doğranarak yağda kavurulur. Daha sonra ayrı bir tavada iki yumurta karıştırılarak pişirilir. Pişirilen yumurta labadanın içine karıştırılır. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt labada karıştırılarak servis edilir.

PAPARA

MALZEMELER

Bir adet soğan
1.5 bardak sıcak su
5-6 dilim bayat ekmek
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber
250 gr. Milkten tereyağı
Bir çorba kaşığı Çokça salça
YAPILIŞI: Tereyağının yarısını kısık ateşin üzerinde erimeye bırakın. Piyazlık doğranmış beyaz soğanlarınızı tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Tuz, biberi ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Sıcak suyu ilave edin ve 5 dakika yüksek ateşte kaynamasını bekleyin. Bayat ekmekleri küp küp kesip bir sini içine doğradıktan sonra hazırlamış olduğunuz sosu üzerine gezdirin. Bir tavada kalan tereyağını kızdırıp, pul biber ile ayrı bir sos hazırlayın. Siniye yaydığınız paparanın üzerine gezdirip servise alın.

KIRKLARELİ KÖFTESİ

MALZEMELER
Dana kaburgasından 1 kg. kıyma
1/2 ekmek
1 baş ufak soğan
Az bir miktar tuz
Az bir miktar kuzu boşluğu
YAPILIŞI: Malzemeler karıştırılarak kıyma makinesinden/robottan geçirildikten sonra dolapta 1 gün bekletilir. Bu sürenin sonunda 1 tanesi ortalama 18-20 gr. olacak şekilde ana kıymadan elle koparılır ve tam yuvarlak olmayacak biçimde, hafif basık ve uzunca olarak şekillendirilir. Yağlanmış ızgarada pişirilen köfteler, pişirilme sırasında kurutulmadan, yumuşak olarak ve kıymanın yağı ile suyu köftenin içinde kalacak şekilde pişirilir.

PEKMEZLI KAÇAMAK

MALZEMELER

1.5 lt. su
400 gr. mısır unu
150 gr. Milkten tereyağı
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay bardağı Hun pekmez
YAPILIŞI: Su tencereye konarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine tuz atılır. Daha sonra yavaş yavaş mısır unu salınır. Bir yandan da tahta kaşıkla topaklanmaması için hızlı olarak karıştırılır. Mısır ununun tamamı konduktan sonra tahta kaşığın tersi ile mısır unu tencereye bastırılarak 5 dakika kaynatılır. Pişen kaçamak tepsiye boşaltılır. Üzerine yakılan tereyağı kaşığın tersi ile kaçamağa bastırılarak dökülür. Böylece tereyağı kaçamağın yüzeyinden akıp tepsinin kenarlarına akmaz. Son olarak üzerine pekmez dökülerek servis edilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA