Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Sinop’tayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Sinop'a konuk oluyoruz. Kuzeyin incisi Sinop, deniz manzarasının yanı sıra kendine has yöresel lezzetleriyle de gönülleri fethediyor. Bakalım Ramazan ayında Sinop'ta iftar sofralarını süsleyen lezzetler nelerden oluşuyor?

MISIR ÇORBASI

MALZEMELER

2 su bardağı Çokça mısır yarması
1 su bardağı barbunya
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
Çokça biber salçası
YAPILIŞI: 2 litre suda mısır yarmasını, barbunyayı ve soğanı bütün olarak atıp yaklaşık 2 saat boyunca düdüklü tencerede kısık ateşte kaynatıyoruz. Piştikten sonra tereyağını eritip salça ile kavurup çorbaya ilave ediyoruz.

KATLAMA

MALZEMELER
5 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
Su
1.5 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Unu derin bir kaba alın, ortasını açıp tuzu ekleyin, ardından yavaş yavaş su koyun. Kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edin. 15 dakika kadar hamuru dinlenmeye alın. Bu arada sıvı yağ ve tereyağını ısıtın ama yağı yakmayın. Hamurdan irice bezeler koparıp kenara alın ve açmaya başlayın. Biraz kalın açın, inceltmeyin. Açtığınız hamura yağı bol miktarda sürün, sonra iki yandan eşit şekilde ikiye katlayın, yine yağ sürün. Hamuru katlayın, tekrar yine yağ sürün. İç tarafının her yeri yağlanmış olsun. Kenara koyun. Bütün bezelerinizde aynı işlemi uygulayın. 30 dakika beklesinler ki yağla hamur özdeşleşsin. Daha sonra yuvarlak yuvarlak açın, ister yağsız tavada isterseniz sacta pişirin.

ISLAMA

MALZEMELER

1 kilo hazır ıslamalık yufka
1 bütün tavuk
Çerezya ceviz
Tereyağı
Tuz
YAPILIŞI: Hazır ıslamalık yufkayı kare kare olacak şekilde kesiyoruz. Kestiğimiz yufkayı borcama dik dik diziyoruz. Hiç boş yer kalmayacak. Diğer yanda bütün tavuk haşlanır. Dizdiğimiz ıslamanın üstüne bol miktarda ceviz koyuyoruz. Tereyağını eritip üstüne döküyoruz. Haşlanan tavuğu da parçalayarak üstüne koyuyoruz. Suyunu bol miktarda koyuyoruz suyunu çekerse sürekli ilave ediyoruz

SİRKELİ PIRASA

MALZEMELER

3 sap pırasa
1 adet orta boy soğan
1 adet yumurta
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı Galle sirke
Tuz
Şeker
YAPILIŞI: Pırasaları yıkayıp temizledikten sonra küçük küçük doğrayın. Tencerenize bir çay bardağı kadar zeytinyağı koyup doğradığınız pırasaları ekleyin. Üzerine küp küp doğradığınız soğanları ekleyip yaklaşık 10-15 dakika kadar kavurun. Kavurulan pırasanın üzerine iki su bardağı sıcak su ilave edin. Tuzunu ve şekerini de ilave ettikten sonra kapağını kapatıp 30 dakika iyice pişirin. Yemek pişerken bir adet yumurtanın üzerine sirke ve limon suyu ekleyip çırpın. Pişen pırasaların suyundan biraz alıp yumurtanın kesilmemesi için yumurtanın üzerine dökün. Yumurta ılındıktan sonra yavaşça yemeğin içine akıtın. Beş dakika da bu şekilde pişirip yemeğinizi ocaktan alın. Soğuduktan sonra yemek servise hazırdır.

SİNOP MANTISI

MALZEMELER


1 adet yumurta
Yeteri kadar un
Tuz İÇİ İÇİN:
Kıyma
Maydanoz
Kuru soğan
Karabiber
Tuz
ÜZERİ İÇİN:
Tereyağı
Pul biber
Çokça biber salçası
Dövülmüş Çerezya ceviz
YAPILIŞI: Unu bir kaba alın ve içine bir yumurta kırın. Tuz ilave edip su ile yoğurun. Hamur kulak memesinden sert olduğunda yoğurmayı bırakın ve bezelere ayırın. Diğer taraftan kıymaya kuru soğan rendeleyin ve maydanoz doğrayın. Tuzu, karabiberi ve pul biberi ekleyerek karıştırın. Ayırdığınız bezeleri oklava yardımı ile 1 cm. inceliğinde açın. Hamurları kare şeklinde kesip kıymalı karışımı içlerine doldurun ve üçgen şeklinde katlayarak uçlarını iyice kapatın. Tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suyun içerisine bir miktar tuz ilave edin ve mantıları bu suda haşlayın. Haşlayıp süzdüğünüz mantıları tepsiye alın. Bir tavada tereyağını eritin. İçine biber salçası ve pul biberi yakın ve mantının üzerinde gezdirin. Bol ceviz eşliğinde servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA