Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Trabzon’dayız

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda iftarda Trabzon'a konuk oluyoruz. Bir Karadeniz Bölgesi ili olan Trabzon sofralarında; et yemeklerinin tam tersi olarak otlarla bezeli sofralar hâkimdir. Coğrafi konumundan dolayı fazla yağış almaktadır, yağışın fazla olmasından dolayı mutfak kültürü de bu şekilde ilerlemiş ve otlarla bezeli bir kültür ortaya çıkmıştır. Her ot ve yapraktan yemek hazırlanabilmektedir.

GÜVEÇTE KURU FASULYE

MALZEMELER

500 gr. İspir kuru fasulye
200 gr. kuşbaşı dana eti
250 gr. dana kaburga
150 gr. tereyağı
100 gr. süt kaymağı
2 adet soğan
3 yemek kaşığı Çokça biber salçası
1 su bardağı Birşah tam yağlı süt
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı Petek toz şeker
1/4 limon suyu
Tuz
Karabiber
Pul biber
YAPILIŞI: Akşamdan ıslattığımız İspir fasulyelerinin suyunu süzüyoruz. Bir tencereye süt ve su döküp fasulyeleri haşlıyoruz. İçine bir miktar toz şeker ve tuz ekleyebilirsiniz. Kuru fasulyeleri kısık ateşte haşlamaya dikkat ediyoruz ve ara ara üzerindeki köpüğü alıyoruz. Kuşbaşı etleri güveç tenceresinde, orta ateşte suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz. Kaburgaların iki tarafını, yüksek ateşte bir yemek kaşığı tereyağı ile mühürleyip diğer etlerin içine alıyoruz. Tereyağı ve süt kaymağını eritiyoruz. Etleri iki dakika tereyağında çeviriyoruz. Soğanı doğrayıp etlere ekliyoruz ve hepsini kavurmaya devam ediyoruz. Salçayı da ekliyoruz. Sütlü suda kaynayan fasulyeleri, suyuyla etlerin üzerine boca ediyoruz. Baharatları ve çeyrek limon suyunu ilave edip 2 saat kısık ateşte pişiriyoruz. Üzerini folyo ile kaplayıp 240 derecelik fırında pişirmeye devam ediyoruz. Koyu bir kıvamda olmasını sağlıyoruz.

MISIR EKMEĞİ

MALZEMELER

1 kg. mısır unu
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Tuz
1 tatlı kaşığı Petek toz şeker
Yarım su bardağı un
Su
YAPILIŞI: Tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp üzerine bir su bardağı kaynar su döküp karıştırıyoruz. Yavaş yavaş az miktarda kaynar su ilave edip yoğuruyoruz. Suyu az az ekleyerek kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Fırın tepsisini ya da kek kalıbını yağlıyoruz. Üzerine un serpiyoruz ve ekmeği yayıyoruz. Üzerine hafif un serpilerek 190 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

HAMSİKÖY SÜTLACI

MALZEMELER

1 kg. Birşah tam yağlı süt
1 kahve fincanı Ovadan kırık pirinç
1.5 bardak Petek toz şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 tutam tuz
2 bardak su
YAPILIŞI: Pirinci, bir su bardağı suda haşlayın, sütü kaynatın. Süt kaynadıktan sonra şekeri ilave edin. İçine tereyağını da ekleyin. Tekrar kaynadıktan sonra pirinci suyuyla beraber ilave edin, 15 dakika kaynamaya bırakın. Yumurtanın sarısını nişasta ve bir bardak su ile iyice çırpın, sütün içine azar azar dökerek karıştırın. Beş dakika daha kaynatın ve altını kapatın. Daha sonra fırın kaplarına dökün. 250 derecede üstleri kızaracak kadar pişirin, fındık ile servis edin.

TURŞU KAVURMA

MALZEMELER

1 kg. taze fasulye turşusu veya lahana turşusu
1 adet soğan
200 gram tereyağı
1 adet domates
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
YAPILIŞI: Turşunun suyunu süzüp iri şekilde doğrayın. Kıyılmış soğanı tereyağında kavurun ve turşuyu ekleyin. Küp doğranmış domates, kırmızı toz biber ve pul biber katın. Tüm malzemeyi 4-5 dakika kavurun ve ocaktan alın.

KARALAHANA SARMASI

MALZEMELER

2 demet karalahana
500 gram satır kıyması
2 adet soğan
1 su bardağı Ovadan kırık pirinç
Yarım demet kıyılmış maydanoz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tutam kuru nane
3 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
1 çorba kaşığı Çokça domates salçası
2 su bardağı + yarım çay bardağı su
Tuz, karabiber
YAPILIŞI: Karalahanayı yıkayıp 5 dakika kaynar suda haşlayıp süzün. Yaprakların ortasındaki kalın damarı çıkarıp kenara alın. Diğer taraftan satır kıymasını geniş bir kaba alın. Üzerine incecik kıyılmış soğanı, pirinci, maydanozu, zeytinyağını, nane, karabiber ve tuzu ekleyin. Yarım çay bardağı suyu da ilave edip yoğurun. Karalahana yapraklarını düz bir zemine serip içine yeterli miktarda harç koyup sarın. Hazırladığınız dolmaları tencereye yerleştirin. Küçük bir tavada tereyağını eritip salçayı kavurun ve dolmaların üzerine gezdirin. Tencereyi ocağa oturtup üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edin. 35-40 dakika suyunu tamamen çekene kadar pişirip servis yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA