
İçli köfte sevenler buraya
Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Anadolu'da her bölgeye göre yapımı ve lezzeti değişiklik gösteren geleneksel yemeklerimizden içli köfte dosyasını açıyoruz. Aslen dışı etli yapılan içli köfteyi pekala etsiz hatta patatesli de yapabiliriz. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER
DIŞI İÇİN:
İÇİ İÇİN:
KIZARTMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Soğanları ince ince doğruyoruz. Tavaya sıvı yağ alıp soğanları kavuruyoruz. Kavrulan soğanlara kıymayı ekliyoruz. Suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavuruyoruz. Daha sonra salça ekleyip üç dakika daha kavuruyoruz. Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz ekleyip soğumaya bırakıyoruz. İnce bulguru, bir bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatıyoruz. Suyunu çekince irmiği, salçayı, baharatları ve tuzu ekleyip 15 dakika boyunca azar azar su ekleyip yoğuruyoruz. Daha sonra un ilave edip beş dakika daha yoğuruyoruz. Cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp baş parmak ile ara ara su alıp içini ince bir şekilde açıyoruz. İç koyuyoruz ve yukarı doğru limon şeklinde uzatıyoruz. İçli köfteleri sıvı yağda kızartıyoruz.
DIŞI PATATESLİ İÇLİ KÖFTE
MALZEMELER
İÇ MALZEME İÇİN:
KIZARTMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup sıcakken bir çatal yardımıyla ezin ve soğumaya bırakın. Diğer taraftan, iç malzeme için bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı koyup, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine kıyma ekleyip kıyma pişene kadar birlikte kavurun. Ceviz içi, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Ezdiğiniz patatesin üzerine yumurta akı, un, tuz, karabiber ve pul biber kattıktan sonra yoğurun. Her seferinde elinizi ıslatarak harçtan cevizden büyük parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayıp, parmağınızla içli köfte yapar gibi ortalarını açın. İçine kıymalı harçtan koyun, yine elinizi ıslatarak yavaş yavaş yukarı doğru çekip ağzını kapatın ve köfte şekli verin. Malzeme bitene dek işleme devam edin. Hazırladığınız köfteleri, bekletmeden bol yağda kızartın ve sıcak servis yapın.
İÇİ PATATESLİ KÖFTE
MALZEMELER
KÖFTESİ İÇİN:
İÇ MALZEMESİ:
KIZARTMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Küçük bir tencereye doğradığımız soğanları koyup tereyağında kavuruyoruz. Haşlanmış ve ezilmiş patatesi de soğanların içine ilave ediyoruz. Tuzunu ve baharatlarını da katıyoruz, biraz daha kavurup soğumaya bırakıyoruz. Bulgurun üzerine sıcak suyu döküp şişmesini sağlıyoruz. Köfte malzemelerini bulgurun içine alıp elimizi hafif ıslatarak iyice yoğuruyoruz. Yoğurma esnasında fazla su koyarsanız cıvık olur, açmakta zorlanırsınız. Cevizden biraz daha büyük parçalar alıp açıyoruz. Bir tatlı kaşığı iç harcından koyup kapatıyoruz. Biraz dolapta bekletip bol kızgın yağda kızartıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.