Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Orta Asya’dan mutfağımıza

Hepimizin severek yediği mantının kökeninin Orta Asya olduğunu biliyor musunuz? Kavimler Göçü sırasında bizimle göç edip tüm Asya ve Avrupa mutfaklarına yayılmıştır.

MANTININ TARİHÇESİ
Mantı ilk olarak kral Zhaoxiang döneminde, Zhou Hanedanlığı'nın Qin devletinde ortaya çıkmıştır. Çin'de bu kelime 'mantou' olarak geçmektedir. Mantou kelimesi hem doldurulmuş hem de doldurulmamış çörekler anlamına geliyor. Bu tarihi yemek; kültürel etkileşimler, göçler ve savaşlar sayesiyle Uygurlara, Moğollara ve buradan da Slavlara; İpek Yolu aracılığıyla Ermenistan, Gürcistan ve Anadolu'ya geldi. Avrupa'ya 14. yüzyılda Francesco di Marco Datini'nin kişisel mektuplarında görüyoruz. Mektuplarda 'ravioli' ismi ile karşımıza çıkmaktadır, buradan da Avrupa'ya yayılmıştır. Gelin çeşit çeşit mantı tariflerine birlikte bakalım.



KIRGIZ MANTISI


MALZEMELER
200 gram kıyma
5 bardak un
2 yumurta
1 kuru soğan
1 havuç
Yarım çay bardağı süt
6 dal maydanoz
1 çay kaş karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 bardak su
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Unun ortasını açıp yumurtaları kırıyoruz, su ve tuz da koyup yoğurarak orta sertlikte bir hamur hazırlayıp, dinlenmeye bırakıyoruz. Diğer taraftan iç harcı hazırlıyoruz. Soğanı ve havucu rendeliyoruz. Soğanın suyunu iyice sıkıyoruz ve kıymaya ekliyoruz. Maydanozu da incecik doğrayıp ekliyoruz. Tuz, karabiber ve sütü de ekleyerek iyice harmanlıyoruz. Hamurdan bir beze alıp orta kalınlıkta açıyoruz. Bardakla yuvarlak halkalar şeklinde kesip ortasına harcı yerleştiriyoruz. Baş tarafını kapatıp bir sağ bir sol kıvırarak kapatıyoruz. Temiz bir mutfak bezine diziyoruz. Mantımızın hepsi hazır olunca haşlamaya geçiyoruz. Buharda haşlayıp çıkardıktan sonra üzerine erimiş tereyağı ya da mayonez ilavesi ile sıcak servis yapıyoruz.

HİNKALİ (GÜRCÜ MANTISI)

MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
2 adet yumurta
1 kg un
Tuz
Su
İÇ HARCI İÇİN:
1 kg. koyun kıyması
4 adet soğan
Tuz
Karabiber
Az su
YAPILIŞI: Öncelikle iç harcı hazırlayın. Bunun için derin bir kasede kıymayı, ince ince kıyılmış soğanları, tuzu, karabiberi, az su ile karıştırın. Hamur için; unu, tuzu, suyu ve yumurtayı birlikte yoğurun. Hamurun çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Hamuru 3'e veya 4'e bölerek, dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurları, oklava yardımı ile incecik açın. Bir fincan ya da bir bardak yardımı ile yuvarlaklar kesin. Kesilen bu dairelerin içine kıymalı içten koyarak, ağzını büzerek kapatın. Hazırlanan hinkalileri, kaynamış tuzlu suyun içerisinde 15 dakika kadar pişirin. Bol karabiberle servis edin.

TÜRKMEN MANTISI

MALZEMELER
İÇİ İÇİN:
400 gr. kıyma
2 orta boy top kabak
3 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
Biraz sıvı yağ
Maydanoz
Tuz
Karabiber
HAMURU İÇİN:
2 yumurta
Tuz
5 su bardağı un
Ilık su
YAPILIŞI: Öncelikle hamuru tutup biraz beklemeye bırakıyoruz; ne çok yumuşak ne de sert olacak. Kıyma, soğan, rendelenmiş ve suyu süzülmüş kabak ve diğer malzemelerin hepsi bir kapta çiğ olarak karıştırılır. Hamur dinlendikten sonra ince olacak şekilde yuvarlak açılır. Kare ve büyük şekilde kesilir. İçlerini doldurup, kareleri bohça şeklinde yapılıp her iki ucu birbirine yapıştırılır. Türkmenler bu mantı için özel tencere kullanırlar. Bu tencere birkaç katlı olup, en alt katı su için, diğer katları da delikli şekilde ayarlanmıştır. En altta su kaynarken delikler sayesinde mantılar buharda lezzetli bir şekilde pişerler. Bu delikli tencerenin tabanı tereyağı ile yağlanır. Bükülen mantılar dizilir. Bütün katlar yapıldıktan sonra tencerenin en alt kısmına kaynar su konulur ve 40 dakika kadar pişirilir. 20 dakika geçtikten sonra katlar değiştirilir ki eşit pişebilsin. Mantılar pişince hepsini bir tepsiye aktarılıp tereyağı parçaları ile servis edilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA