Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Tatar bifteğinden hamburgere yolculuk

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, mutlu bir hafta sonu sofrasında herkesin severek yediği, iradesi çok az bünyenin hayır diyebileceği türden hamburger dosyasını açıyorum. Hamburger, tüm dünyada yediden yetmişe herkesin çok sevdiği bir lezzettir. Özellikle son dönemde peş peşe açılan gurme burgerciler sayesinde artık hamburgerlere bakış açımız çok farklı.

HAMBURGERİN DE BİR TARİHİ VAR
İlk olarak Cengizhan'nın oğlu Kubilay Han Moskova'yı fethettiğinde, Ruslar Moğollar'dan öğrendikleri bu yemeğe Tatar Bifteği adını vermişler. O zamanlar at etiyle yapılırmış.



Ruslar'la ticaret yapan Almanlar 1600'lü yıllarda hamburger köftesini ülkelerine götürmüşler ve 1800'lü yıllarda ise Amerika'ya göç ederken hamburger kültürünü de yanlarına almışlardır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında İngilizcedeki Almanca kelimeleri ayıklamak isteyen Amerikalılar hamburgerin ismini Salisbury Bifteği olarak değiştirmek istedilerse de başarılı olamamışlar ve hamburger, Hamburg usulü pişen köftenin, yuvarlak sandwich ekmeği arasındaki sunumuyla Hamburglulara ait olmaya devam etmiş.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Hamburgerin adının Hamburg'dan geldiğini...
Kelime anlamının Hamburglu ya da Hamburg'a ait olan olduğunu...
Tarihin hiçbir döneminde hamburgerin içindeki köftenin domuz etinden yapılmadığı ve bu nedenle damak tadımıza uygunluğunu...
1 adet hamburgerin kalorisi 294.9 olduğu için birkaç adet yenilecek hamburgerin çok fazla şişmanlatacağını...



NEFİS HAMBURGER İÇİN PÜF NOKTALARI
Evde hamburger yapmanın en büyük sırrı köftesinde saklıdır. Köfteyi hazır almak yerine kendiniz yapmanız hamburgere artı lezzet katacaktır. En önemli detaylardan biri de hamburger köftesini ızgarada ya da tavada pişirmeden önce etin oda sıcaklığına gelmesini sağlamak olacaktır. Hamburger köftesi yaparken çok yağlı veya yağsız et tercih etmek yapılan hatalardan birisidir. Hamburger köftesinin kıyması yüzde 30 oranında yağlı olmalı ve iyice yoğurulmalıdır.
Hamburger köftesinde yapılan hatalardan biri de kıyması tutsun diye yumurta veya ekmek kırıntısı kullanılmasıdır. Köfte için herhangi bir bağlayıcı bir malzeme kullanmanıza gerek yok.
Baharatı az kullanmak ise hamburgeri lezzetsiz yapar. Gerektiği kadar baharat koymayı da ihmal etmeyin.
Hamburger köftesini pişirirken köftenin üzerine bastırmayın. Köftenin üzerine bastırmanız demek içerisinde bulunan malzemelerin suyunu salması demektir.



HAMBURGER KÖFTESİ
MALZEMELER
500 gr. dana kıyma (Bir defa çektirilmiş ve döş kısmından...)
2 tatlı kaşığı toz hardal
2 tatlı kaşığı pekmez
2.5 tatlı kaşığı galeta unu
2 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığından az karabiber
Tuz
3 diş rendelenmiş sarımsak
YAPILIŞI: Bütün malzemeyi bir kapta karıştırıyoruz, ancak fazla yoğurmuyoruz. Buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. Hamburger köftesi şekli verip döküm ızgarada yüksek ateşte mühürleyerek pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA