Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Manisa’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Manisa'da şahane bir iftar sofrasına konuk oluyoruz. Ege Bölgesi'nin ikinci büyük ili olan Manisa, verimli topraklar üzerinde kurulmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde tam ismiyle 'Magnesia ad Sipylum' olarak anılmıştır. Tarım yaygındır. Sanayileşme hızı bakımından Türkiye'nin üçüncü kenti unvanına sahiptir. Bakalım bizleri bu enfes Manisa sofrasında hangi lezzetler bekliyor?

ALAŞEHİR KAPAMA MANTI

MALZEMELER
2 su bardağı un
Yarım su bardağı su
Bir çay kaşığı tuz
2 su bardağı kadar et veya tavuk suyu
250 gram dana kıyma
Yarım demet maydanoz
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
Yeteri kadar zeytinyağı
Kızartmak için sıvı yağ



YAPILIŞI:
Un, tuz ve suyu karıştırarak mantı hamuru kıvamında hamur elde edin. İyice yoğurup dört parçaya ayırın ve her birini beze yapıp ince olarak açın. Dört santimlik kare parçalara kesin ve her birinin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Hamurları bu şekilde dinlendirirken başka bir yerde soğanı rendeleyip içine baharatları, tuzu ve kıymayı ekleyip yoğurun. En son maydanozu incecik kıyıp ekleyin. Kare hamurların ortasına bir parça koparıp yerleştirin ve hamuru kıymanın üzerine bohça gibi sıkıca bastırarak kapatın. Derin bir kızartma tavasına sıvı yağ koyup yağ iyice ısındığında hazırlanan bohçaları içine atıp kızartın. Derin bir servis tabağına yan yana sıralayıp üzerine çok sıcak olan tavuk veya et suyunu döküp 5 dakika kadar dinlendirin ve sıcakken yoğurt eşliğinde servis yapın.

KULAK ÇORBASI

MALZEMELER
HAMUR İÇİN:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Aldığı kadar su
Yeteri kadar tuz
KÖFTE İÇİN:
100 gram yağsız kıyma
2 çorba kaşığı irmik
Yarım rendelenmiş soğan
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam tuz
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
TERBİYE İÇİN:
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
ÜZERİ İÇİN:
Pul biber
1 çorba kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Hamur için un, yumurta ve tuzu karıştırın. Azar azar su ekleyip, kulak memesinden biraz daha sert kıvamda bir hamur hazırlayın. Yarım saat buzdolabında dinlendirip, mantı hamuru inceliğinde açın. Daha sonra küçük kareler halinde kesin. Birbirlerine yapışmaması için unlayın. Fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kuruyana kadar kızartın. Köfte için kıyma, irmik, soğan, karabiber ve tuzu yoğurun. Nohut büyüklüğünde minik köfteler yapıp, az miktarda sıvı yağda kızartın. Tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatın. Hamur ilave edip, 6-7 dakika pişirin. Terbiye için yumurta, un ve yoğurdu iyice çırpın. Çorbanın suyundan 3-4 çorba kaşığı alıp terbiyenin içine ilave edin. Karıştırıp yeniden tencereye ekleyin. Karıştırarak kaynatın. Tuzunu ayarlayıp ocaktan alın. Servis tabaklarına alıp, üzerlerine köfte ekleyin. Üzeri için pul biberi tereyağında yakıp, çorbanın üzerine gezdirin.

BÖRÜLCE TARATOR

MALZEMELER
500 gr. börülce
6-8 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon
Tuz
YAPILIŞI: Tencereye suyu koyuyoruz, ayıklanmış börülceleri içine atıyoruz. Börülceleri istediğiniz küçüklükte doğrayabilirsiniz ama orijinali büyük olmasıdır. Sarımsakları eziyoruz. Tuz ekleyip karıştırıyoruz. İçine yağı yavaş yavaş ekleyerek sarımsakları yedirerek çırpıyoruz. En son limonu sıkıp karıştırıyoruz. Limon miktarını isteğe göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. 1 çay bardağı su ilave edip tabağa aldığımız börülcenin üzerine döküyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA