Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

40 yıl hatırlı tatlılar

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün 40 yıl hatırı olan Türk kahvesiyle denediğim alternatif çay saati tariflerine yer veriyorum. Türk kahvesi; artık kültürümüzün, günlük yaşantımızı bir parçası. Bazen komşuya ikram edilir, bazen yemek sonrasında evin genç kızları babalarına pişirir, bazen de kız istemeye gelindiğinde içine tuz atılıp damat adayına ikram edilir. Kimi zaman da ters kapatılıp fallar bakılır. Biz Türklerin kahve tutkusu yadsınamaz... Bakalım bugün sizler için hazırladığım, içimine çok alışkın olduğumuz lakin tatlılarda deneyimlemediğimiz Türk kahveli çay saati lezzetleri hoşunuza gidecek mi?

TÜRK KAHVELİ İRMİK HELVASI

MALZEMELER
2 su bardağı irmik
2 su bardağı süt
1.5 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi




YAPILIŞI:
Helvayı kavuracağımız tavanın içerisine sıvı yağ ve tereyağını ilave ediyoruz. Ardından irmiği ekliyoruz. Devamlı karıştırarak kavuruyoruz. Bu şekilde yaklaşık olarak 10 dakika kadar kavuruyoruz. Ardından toz şeker ve Türk kahvesini ilave ediyoruz. Tekrar birkaç dakika kadar karıştırarak kavuruyoruz. Daha sonra sütü yavaş yavaş ekleyerek, helvayı karıştırıyoruz. Helva kıvamında yoğunlaştığını görünce altını kapatıyoruz.

TÜRK KAHVELİ KEK

MALZEMELER
2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1.5 su bardağı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı Türk kahvesi
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı su
2 tane yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı vanilya
YAPILIŞI: Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. Kalıbı yağlayıp unluyoruz. Unu, karbonatı, şekeri ve tuzu karıştırıp bekletiyoruz. Küçük bir tavada sıvı yağı, tereyağını, kakaoyu, Türk kahvesini, tarçını ve bir bardak suyu karıştırarak ısıtıyoruz ancak kaynatmıyoruz. Bu karışım ile unu hafifçe karıştırıyoruz. Yumurtaları, yoğurdu ve vanilyayı ilave edip iyice çırpıyoruz ve kek kalıbına alıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişiriyoruz. PÜF NOKTASI: İsterseniz kakao, nişasta, süt ve şeker ile hazırlayacağınız bir çikolata sosuyla servis edebilirsiniz ya da Türk kahvesi pişirerek içine krema ilave edip keke sos olarak dökebilirsiniz.

TÜRK KAHVELİ KURABİYE

MALZEMELER
125 gr. tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
2.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ÜZERI İÇİN:
Kakao
YAPILIŞI: Pudra şekeri ve tereyağını derin bir kapta çırpıyoruz. Sonrasında bu karışıma sıvı yağı, nişastayı ve kahveyi de katıyoruz. Tekrar karıştırıyoruz, ardından karışımı iyice yoğuruyoruz. Son olarak kabartma tozu, vanilya ve unu azar azar karışıma ekliyoruz. Kıvamında yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Minik toplar elde edip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kakao eleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA