Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Evde tantuni lezzeti

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Mersin'e has bir dürüm çeşidi olan, içinde hem biftek, hem de kuyruk yağı bulunduran, hatta en güzeli pamuk yağında pişirilen dürümlerin şahı tantuni efsanesinden söz edeceğim. Temelde çok küçük doğranmış etin haşlanıp kızdırılmış bir sac üzerinde pamuk yağı ve toz biber eklenerek çevrilmesiyle yapılır. Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir ki hem sacın sıcaklığı korunsun, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlansın. Pişen etler; sumak, maydanoz, piyazlık soğan, domates ve çeşitli baharatlar eklenerek dürüm yapılır. Yanında en güzel de ayran gider.

EVDE NASIL YAPILIR?
Kimi sokak lezzetlerini evde yapmak mümkündür. Biz Türk hanımları, sokakta severek yediğimiz bazı lezzetleri evlerimizde kendimiz yapmayı çok severiz. Kendimizi büyük bir zafer kazanmış gibi hissederiz. Tantuni yapmak ise son derece basit. Her zaman pamuk yağı ya da sac tavaya ihtiyacımız yok, pekala vok ya da teflon düz bir tava ile de yapabiliriz.



TANTUNİ
MALZEMELER

450 gr. kuşbaşı ya da zırhtan geçirilmiş kuzu eti
50 gr. kuyruk yağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 adet kuru soğan
Sumak
Pul biber
Tuz
Biber turşusu
Domates
Maydanoz
Lavaş
YAPILIŞI: Bulabilirsek sac tavanın içinde kuyruk yağını eritiyoruz. Sıvı yağ ekliyoruz. Kırmızı toz biber ilave edip etleri içine atarak kavuruyoruz. Etler suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Su ilave ediyoruz. Pul biber ve tuz ekliyoruz. Lavaşları üzerine kapatıp yumuşamalarını sağlıyoruz. Diğer yandan piyazlık doğranmış soğanı sumakla karıştırıp iyice ovuyoruz ve suyunu salmasını bekliyoruz. Lavaşların içine tantuniyi alıp dilim domates, biber turşusu ve sumaklı soğanla dürüm yapıyoruz.

PÜF NOKTASI
Tantuniyi dana etinden yapmak isterseniz, geç pişme ihtimali olduğundan önceden haşlamanızı tavsiye ederim.



LAVAŞ
MALZEMELER

4 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Un
YAPILIŞI: Bir kaba yaş mayayı, ılık sütü, ılık suyu koyuyor ve mayayı eritip kabarmasını bekliyoruz. İçine sıvı yağ ve tuzu koyup karıştırıyoruz. Unu azar azar ilave edip ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini örtüp 30 dakika dinlendiriyoruz. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Oklava ile servis tabağı ebatlarında açıyoruz. Açtığımız hamurları teflon tavada arkalı önlü iyice pişiriyoruz.



TAVUK TANTUNİ
MALZEMELER

1 adet bütün kemiksiz tavuk göğsü
1 buçuk tatlı kaşığı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı acı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı (silme) kimyon
Yeteri kadar tuz
3 adet yarım tandır ekmeği
1 yemek tabağı doğranmış maydanoz
2 adet küp küp doğranmış domates
YAPILIŞI: Öncelikle tavuk etleri minik minik doğranır. Geniş bir tavaya alınır biraz sıvı yağ ve damak zevkine göre tuz ilave edilir. Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra karıştırarak hafif kızarana kadar kavuralım. Sonra tavukları tavanın kenarına toplayıp ortasını daire şeklinde açalım. Orta boş kalan kısma az ise sıvı yağ eklenir değilse eklenmez. Orta kısma bütün baharatlar eklenir ve yağla birlikte kavrulur. Çeyrek çay bardağı su ilave edilir ve tavuklarla birlikte karıştırılır. Bir ekmeğe yetecek kadar tavuğu orta kısıma alalım diğerleri tavanın kenarlarında kalsın. Sonra yarım olan ekmeği ortada ki etlerin üzerine bandıralım kenarını köşesini iyice bastıralım. Biraz ekmeğimiz ısınsın. Sonra ekmeğe maydanoz ve domatesleri yerleştirelim üzerine de tavukları koyalım. Diğer ekmeklere de aynı işlemi yapalım. Hafif su ekleyerek ekmeklerinizi bandırabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA