Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Dolmayı kim sevmez?

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün birbirinden nefis dolmalar pişiyor. Bakalım deneyip sevecek misiniz?

ETLİ PATLICAN DOLMASI

MALZEMELER
2 kg. topak patlıcan
250-300 gr. orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
3-4 adet orta boy domates
2 adet kuru soğan
1 kaşık biber salçası
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Karabiber
Tuz




SOS İÇİN:

1.5 çorba kaşığı kuru nane
Yarım limon suyu
3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
YAPILIŞI: Patlıcanlarımızı oyalım, tuzlu suya atarak kara suyunu çıkaralım. İçi için soğanlarımızı ince ince kıyalım, domateslerimizin kabuklarını soyarak küp küp doğrayalım. Nane ve maydanozumuzu ince kıyalım. Salça, tuz ve karabiberle iyice karıştıralım, kıyma ve pirincimizi en son ekleyip tekrar karıştıralım. Patlıcanlarımızı tuzlu sudan çıkarıp iyice yıkayalım, iç harcımızı dolduralım. Tencereye dizdiğimiz patlıcanlara 2 bardak su ekleyelim. Sos malzememizi bir kapta karıştıralım. Dolmalarımızın ateşten inmesine 2-3 dakika kala patlıcanların içine bir kaşık yardımıyla pay edelim. Kısık ateşte pişirelim.

SEBZELİ KIRMIZI BİBER DOLMA

MALZEMELER
6 adet kırmızı biber
1'er adet patlıcan, kabak, patates ve havuç
5-6 adet mantar
2-3 çorba kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
SOS İÇİN:
1 adet soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
2 adet büyük boy domates
1 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet kesme şeker
2 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar karabiber
YAPILIŞI: Sos için soğanı kıyıp zeytinyağında pembeleşene dek kavurun. Doğranmış sarımsak ekleyip karıştırın. Kabukları soyulup küçük doğranmış domatesleri ilave edin. Ardından kıyılmış biber katın. Salçaları, kesme şekeri, tuz ve karabiberi ekleyip pişirin. Ocaktan alıp kıyılmış maydanoz ilave edin ve karıştırın. Ayrı bir yerde kırmızı biberleri yıkayıp kuruladıktan sonra sıvı yağda kızartın. Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayın. Kalan sebzeleri de küp küp doğrayıp, ayrı ayrı sıvı yağda kızartın ve fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Sosla karıştırıp kenara alın. Kırmızı biberleri bıçak yardımıyla boylamasına ortadan kesin. Kesme sırasında iki parçanın kopmamasına dikkat edin. Çekirdek yataklarını çıkarıp, ortalarına sebzeli soslu karışımı pay edin.

BAKLALI YAPRAK SARMA

MALZEMELER
1 su bardağı bakla
Salamura yaprak
1 su bardağı ince bulgur
3 adet kuru soğan
1 demet maydanoz, dereotu
2 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Öncelikle baklayı bir gece önceden ıslatıyoruz. Ertesi gün kabuklarını soyarak minik minik doğruyoruz. İncecik doğranmış soğan, bulgur, bakla, salça, nane, maydanoz, dereotu, pul biber ve karabiberi karıştırıyoruz. Salamura yaprakların her birinin içine bir tatlı kaşığı iç harçtan koyarak sarıyoruz. Ayrıca bir adet soğan ve dört büyük domatesi rendeleyip tuz, karabiber ve sarımsak ekleyip dolmaların üzerine döküyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA