Mersin lezzetleri
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, denizi, sıcak insanları ile Akdeniz'in incilerinden Mersin'e konuk oluyoruz. Mersin mutfağının yemek kültüründe genellikle acılı, ekşili, salçalı ve bol baharatlı yiyecekler var. Et ise mutfağının geneline hakim. Çoğunlukla kuzu eti tüketiliyor. Deniz kenarında bulunmasından dolayı deniz kültürü de gelişmiş. Bugün biberli ekmek, ve kısırın pabucunu dama attıran batırık tarifi hazırladım.
BİBERLİ EKMEK
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
İÇ MALZEME İÇİN:
YAPILIŞI: Bir kabın içine mayayı, sütü, suyu, şekeri, zeytinyağını ve tuzu ekleyip homojen bir karışım elde ediyoruz. Ardından ele yapışmayacak kıvamda olana kadar un ekliyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra üzerine nemli bez koyarak bir saat dinlendiriyoruz. İç malzemenin hazırlanması ise şöyle: Soğanı ince ince kıyıp bir kabın içerisine alıyoruz. Daha sonra salçayı, zeytinyağını, susamı, cevizi, zahteri, pul biberi, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırıyoruz. Hamurumuzu yağlanmış tepsimize yayıyoruz. Üzerine biberli harcı koyuyoruz. 200 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
BATIRIK
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tahini küçük bir tavada hafif kavuruyoruz. Bulgurumuzu 1.5 çay bardağı sıcak su ile ıslatıyoruz. Yer fıstığımızı robottan geçiriyoruz. Tahin, bulgur, yer fıstığı ve kimyonu derin yoğurma kabında kaşıkla karıştırıyoruz. Salatalıkları, domatesleri, biberleri, taze soğanları, nane, maydanoz ve marulu ince ince doğruyoruz. Bulgurlu karışıma kuru soğanı rendeliyoruz, ardından salçayı ve önceden ıslatılmış kurutulmuş domatesi ekliyoruz. Karışımı nane ve maydanozla yoğuruyoruz. Sebzeleri hırpalamadan ekliyoruz. Ardından zeytinyağı, limon suyu, pul biber ve tuzu ilave ediyoruz. Batırığı, susuz tüketmek isteyenler için kısır halindeyken bir kısmını ayırıp kalanını soğuk suyla sulandırıyoruz. Ekşi sevenler nar ekşisi ilave edebilir. Çukur tabağa aldığınız batırığımızı ince kıyılmış marul veya haşlanmış lahana ekleyerek servis yapıyoruz.
MERSİN USULÜ SIKMA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Mayayı, su ve şekerle mayalıyoruz. Sonra un ve tuz ilave edip yoğurup tekrar mayalanmaya bırakıyoruz. Patatesleri haşlayıp doğruyoruz. Bir yandan da soğanla salçayı kavuruyoruz. Patates ve baharatları ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Hamuru bezelere ayırıyoruz. Merdaneyle büyütüyoruz. İki tarafı kızarana kadar pişiriyoruz. İki tarafına da tereyağı sürüyoruz. İçine harçtan koyup rulo yapıp servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.