Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Wiki Wiki

"Amerika'nın bütün sırlarını öğrendik.", "Adamların yatak odası deşifre oldu.", "Vay şerefsizler, kendi aralarında ne bel altı muhabbet çeviriyorlarmış." Son dönemde en sıklıkla duyduğumuz cümleler bunlar. Julian Assange, 8 bini'i bizzat bizimle ilgili 250 bini belgeyi ortalığa saçınca, Amerika'nın gerçek yüzü ortaya çıkmış oldu. Ya da en azından biz öyle zannettik. Bence ikincisi daha kuvvetli ihtimal. Açıklanan belgeleri, dünya düzenini değiştireceği umuduyla karşılayanlar fena halde yanılıyor. Wikilieaks, düzeni yerinden sarsmayacak. Sadece enformasyonun günümüzde artık ne kadar hızlı yayıldığının bir ispatı olacak, o kadar. Üstelik Amerika'nın gelecek planlarının ne olduğunu öğrenmek istiyorsak, bunu dış işleri değil, Pentagon belgelerini okuyarak yapabiliriz; çünkü herkes bilir ki Amerikan siyaseti Pentagon'da belirlenir. Wikileaks belgelerinin içinde bir tane Pentagon kaynaklısı yok.

SULANDIRILMIŞ ENFORMASYON
Açıklanan belgelerde kanun dışı bir durum da yok. Her ülke, başka ülkede bulunan diplomatları aracılığıyla bilgi toplar. Bu, diplomasinin gereğidir. Wikileaks'te yaşanan, bu bilgilerin biraz sulandırılmış bir dille yazıya dökülmüş olmasıdır. İspatlanana kadar, hiçbir iddianın benim için zerre değeri yoktur. Bu yüzden iddiaların içeriğiyle ilgili herhangi bir şey yazmayacağım. Wikileaks'i, artık hiçbir belgenin gizli kalmayacağı bir dönemin başlangıcı heyecanıyla karşılayanları anlamakta zorluk çekiyorum. Yaşanan, tek kalemde birçok iddianın ortaya atılmasından başka bir şey değildir. Yoksa hangimiz, Amerikan elçiliğinden bu kıvamda bilgiler geçilmiş olmasına şaşırabiliriz ki? Aramızda, Amerikan Büyükelçiliği'nden, Türkiye'den övgüyle bahseden, "Ekonomi gelişiyor, demokratikleşme hareketleri hız kazandı, sivil iktidar güçleniyor. Türkler her türlü övgüyü ve desteği hak ediyor" şeklinde bir kripto gideceğini zanneden mi var acaba? Amerika'ın zor durumda kaldığı bir gerçek. Bırakın içeriğini, sırf kullanılan dil bile utanmaları için yeterli sebep. Göreceksiniz, Amerika bugünden itibaren, istihbarat sistemi üzerindeki baskıyı artıracak. Benzer tedbirler, diğer ülkeler tarafından da alınacak.

REYTİNG YAPMADI
Deprem olmuş gibi gösteriliyor ama Wikileaks belgeleri, sokakta yaşayan vatandaşı zerre kadar ilgilendirmedi. Sadece bizi değil, Amerikalıları da ilgilendirmedi. Belgelerin yayımlandığı haftanın televizyon reytingleri bunu doğruluyor. Milliyetçi politikasıyla bilinen Fox Tv'nin ana haberlerinin reytingleri, aynı saatlerde Nickelodeon'da yayınlanan 'Sponge Bob Square Pants' çizgi dizisinin dörtte birinde kaldı. Sokaktaki insanı ilgilendirmedi de belgelerde adı geçen ülkeleri ilgilendirdi mi? Hayır. Çünkü dünya sistemi, o yazılanları gurur meselesi yapıp ona göre pozisyon alma lüksünü vermiyor maalesef. İşte o yüzden, "Aslında İlham Aliyev, Türkiye'den pek hazzetmez." açıklamasının hemen ardından, Azerbaycan tarafından yalanlama geldi. O yüzden, ülke yetkilileri birbirlerine karşılıklı iyi niyet mesajları gönderiyor.

HİÇ ŞAŞIRDINIZ MI?
İçeriği ispatlanana kadar Wikileaks belgelerinin zerre kadar önemi yoktur. Bunu, dünya siyasal sisteminin yeniden yapılanması olarak görmek de yanlıştır. Tartışılacak bir nokta varsa, o da internet çağında 'hiçbir şeyin gizli' kalmayacağı düşüncesinin, aslında insanlığa ne kadar hizmet ettiğidir. Önemli olan bilginin hızlı yayılması ve içerik olarak bize ilginç gelmesi midir yoksa doğru ve ispatlanabilir olması mı? Bilgiye milyonların ulaşması, onu inandırıcı kılar mı? Kimse Facebook'un, Twitter'ın yaşam şeklimizi değiştirdiği fikrini atmasın ortaya… Doğru veya yanlış, bu belgelerden sonra Amerika'yla ilgili düşünceleriniz ne kadarı değişti; onu söyleyin bana… Sırtımızdan bıçaklandığımızı mı düşündünüz? İhanete uğradığımızı mı? Yoksa, hiç şaşırmadınız mı? O zaman bu gürültü ne diye...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA