Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Hollywood kara mı çalıyor?

'Taken 2' filminde İstanbul'un uygunsuz şekilde gösterilmesi sonucu 'Hollywood filmlerine ev sahipliği yapma' tartışması alevlendi. Bir kısım, yüksek bütçeli filmlerin Türkiye'de çekilmesinin bize bir yararı olmadığını düşünüyor.
Ben tam tersini düşünenlerdenim.
Bir kere 'Taken 2' kötü bir prodüksiyon; o yüzden ciddiye alınacak bir tarafı yok. Ama bu ülkede 'Argo' gibi, 'Thinker Tailor Soldier Spy' gibi güzel işler de çekildi. Ben bu projelerin sinema endüstrimize ciddi faydaları olduğunu düşünüyorum.

KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ
Misal bizde maksimum üç-dört kişiyle kotarılmaya çalışılan dekor için, bu yapımlarda 50 kişilik ekipler çalışıyor. Oradaki sanat yönetmenleri, bizdeki meslektaşlarına bilgilerini, tecrübelerini de aktarıyor. Diğer detaylarda da böyle. Prodüksiyon, planlama, ekip çalışması... Bu yapımlar; bizim aslında eksik olduğumuz birçok noktada kendimizi geliştirmemiz için de fırsatlar sunuyor.
Yapımın memleketi nasıl gösterdiği kadar; o ülkeye bilgi ve tecrübe anlamında neler aktardığı da önemli. Ben devletin bu tip işlere daha fazla destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Vergide sağlanacak kolaylıklar bunun başında geliyor mesela. Bugün Bulgaristan, Macaristan, Fas gibi ülkeler, buradan ciddi gelirler elde ediyor.
O yüzden "Filmde İstanbul nasıl göründü?" derken, sinema endüstrimize nasıl faydalar, nasıl fırsatlar sağladığını da göz ardı etmemek gerekiyor...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA