Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZLEM AVCI

Karantina günlerinde şarkıcılar seslerini kaybedebilir

Koronavirüs salgını nedeniyle iki aydan fazla sahneye çıkmayan, canlı yayın dışında şarkı söylemeyen şarkıcıları düşündüm... Bu durum, her gün başka başka şehirlerde, başka başka mekanlarda konserleri ile müzikseverlerle buluşan sanatçıları psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Çünkü sahne onlar için sanatlarının arenası demek. Karantina günlerinde pek çok sanatçıyı evinde ekmek, kek yaparken görünce üzülmemek içten değil... Öte yandan sadece psikolojik olarak değil, sesleri de olumsuz etkileniyor bu süreçte. Bu durumun sahne sanatçılarını nasıl etkilediğini uzmanından öğrenmek istedim ve Prof. Dr. İsmail Koçak'la konuştum.

ÜÇ HANDİKAP VAR



Koçak, sanatçıların bu dönemde sesleri ve vücutları için yapması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:
"Sahne sanatçısını zorlayan üç sebep vardır. Birincisi; kapalı alanda kalmak ve dar alandaki hareket kısıtlılığı, ikincisi; sosyal iletişim gerektiren bir meslek olmasından ötürü men tal anlamda zorlanma, üçüncüsü ise; güneşe çıkamama."
Prof. Dr. Koçak, sanatçıların bu üç handikabı nasıl ortadan kaldırabilecekleriyle ilgili de şunları söyledi: "Kapalı ortam ve hareket kısıtlılığı, tüm kaslarda zayıflamaya neden olur. İnsanlar kapalı ortamlarda seslerini çok kullanamadıkları için ses sınırlarını zorlayamazlar, bu da seslerinde performans kaybı demektir. O yüzden kapalı ortamda kalan bir sanatçının bedene odaklanıp esneme hareketleri yapması gerekir sık sık. Öte yandan kapalı ortam; sıkışmışlık hissi yaratır, bu bir çeşit depresyon durumudur. Kişi kendini sıkışmış hissettiğinde bedenini de sıkışmış hisseder. Bu tip durumlarda kendi vizyonunu mental olarak geliştirmesi ve egzersizler yapması gerekir. Kişiye odaklanmayan, daha çok evrene, çevreye odaklanan kitaplar okunabilir. Sosyal medyadan da yardım alabilirler. Sanal şehir ve müze gezintilerine çıkabilirler. Bu gezintiler insanı bu histen kurtarabilir. Üçüncü handikap olan güneş görememek ise D vitamini almamamıza neden olur. D vitamini hem uyku, hem vücut gelişimi açısından önemlidir. D vitamini düştüğü zaman kişilerde mutsuzluk, umutsuzluk başlıyor. Bu nedenle herkesin camları açarak, balkona çıkarak güneşi görmesi gerekiyor. Son olarak elbette sahnelere geri dönecekler, bundan dolayı repertuvarlarına çalışarak, hazırlıklarını yapabilirler."

Beş yıl aradan sonra 'Firardayım'la döndü



Pop müziğin en başarılı ismiydi Gökhan Özen... Bir anda ortadan kaybolup gitti. Beş yıldır Amerika'da yaşıyor. Özen, korona günlerinde 'Firardayım' adlı albümünü çıkardı. Ünlü şarkıcı, albümde yer alan 'Sana Sorsunlar'a da Amerika'da kendi kamerası ile klip çekti. Pony Music ve Sony Music Türkiye işbirliği ile çıkardığı albümünde, tüm söz ve müzikler Özen'e ait. Ünlü sanatçı neden bu kadar ara verdiğiyle ilgili ise şunları söyledi: "Müziğime yeni bir yön vermek için çıktığım bu yolculukta; hem kendimi geliştirmek istediğim konulara zaman ayırdım, hem de beş sene boyunca her gün yeni şarkılarım üzerinde çalıştım. 10 tane yeni şarkı yaptım."
Özen'in yeni şarkısı tüm radyolarda ve dijital indirmelerde birinci sıraya yerleşti. Bu da sanatçıların nadasa çekilmesinin ne derece önemli olduğunu göstermiş oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA