Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Çanakkale 1915' olmamış

Turgut Özakman bir senaryo yazmış, kariyerinde sadece 'Süpürr' adlı vasat bir film bulunan çömez yönetmen Yeşim Sezgin de hikaye anlatmayı unutmuş, döküdrama bir film kotarmış.
'Çanakkale 1915'in içine bir türlü giremiyorsunuz çünkü diyaloglar lise piyesi düzeyinde, paşasından çavuşuna herkesin içine sanki Fatih Terim kaçmış. Herkes birbirine gaz verip durmuş.
Yahu biz bu savaşı sadece 'Vatan Millet Sakarya' motivasyonuyla mı kazandık? Hem zaferi böyle anlatınca kendimizi küçültüyoruz. Aslında ortada büyük taktik savaşı var, Türk komutanı zekasını konuşturup yenmiş düşmanı!
Yazmadan edemeyeceğim bir komutan, Cevat Paşa'nın odasına giriyor ve elindeki İngiliz gazetesini göstererek düşmanın harekete geçtiğinden bahsediyor. Cevat Paşa da "Öyle mi?" deyip hemen hazırlıklara başlanması için emir veriyor. Yahu paşa düşmanın son durumunu gazeteden mi öğrenir? Yok mu Türk askerinin istihbarat kaynakları!

ANZAKLAR DAHA KUDRETLİ
Ya askerlerin durumuna ne demeli? Hepsi Küçük Emrah gibi acıklı acıklı bakıyorlardı. Vallahi Anzak askerleri daha kudretli duruyordu! Evet, halkımız seviyor arabeski, Mehter Marşı'nı, 'Vatan Millet Sakarya' edebiyatını ama bunlar Yeşilçam döneminde kalmadı mı?
Tarihimizi bize anlatmayı ise Peter Weir, 'Gelibolu' filminde çoktan yapmıştı! Benim de isyanım bu! Neden adam gibi film çekemiyoruz da kısa yoldan voliyi vurma hesabı yapıyoruz! 2 saati aşkın bir film çekilmiş ama karşı tarafın yani emperyalist güçlerin açısından meseleye bakan tek bir sahne yok!
Bir de 'Çanakkale 1915'i; 'savaş sahneleri iyi' diye gazlıyorlar. Yahu savaş sahneleri diye övülenler, bildiğiniz bilgisayar oyunu efektleri. Bunu liseli veletler de yapıyor artık. Asıl önemli olan yakın planda savaşın ruhunu verebilmek! Oyunculuklara ise hiç girmiyorum hepsi vasatın altında!
Ayrıca filmdeki her asker yanındakine "Şöyle olacak, böyle olacak" diye konuşuyor. Ayıp olmasa monolog tarzında direkt izleyiciye anlatacaklar her şeyi! Türk izleyicisinin zeka seviyesini ne sanıyorlar çok merak ediyorum? 'Çanakkale 1915' ne yazık ki büyük bir hayal kırıklığı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA