Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Katarlılar, Digiturk’ten sonra Türk takımı da alacak mı?

Digiturk'ün davetlisi olarak bir grup gazeteciyle birlikte Türkiye-İspanya maçını Fransa'da izleme fırsatım oldu. Milli Takım'ın ruhsuz oyunu hepimizi üzdü, basın gezisi moralsiz geçti ama haber açısından doyurucu bir geziydi. Çünkü Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal ile birlikteydik. Fransa ile ilgi izlenimlerimi yarın yazacağım.
Önal, Digiturk'ün Katarlı beIN Media Group'a satışından, yeni Süper Lig ihalesine kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. Önal'a ilk soru Digiturk'ün satılış rakamıyla ilgili oldu. beIN Media Group, Digiturk'ü 1.3 milyar dolara satın almış. Bu rakam, bugüne kadar Türk medyasında en büyük yabancı yatırımı anlamına geliyor. Satış işlemleri bitti ama resmiyet kazanması için idari mahkemeye olası itirazlar için 60 günün geçmesi bekleniyor. Digiturk'ün yüzde 46.3'ü Providence Equity isimli bir fon şirketine, yüzde 53.7'si de Çukurova'ya ait. Önal; Providence Equity'nin bu satıştan, Digiturk'e yaptığı yatırımın yaklaşık iki katını kazandığını belirtti. Çukurova'nın kazandığı para ise devlete olan borçlardan düşülecek.
Katarlı ünlü işadamı Nasser Al-Khelaifi'nin sahibi olduğu beIN Media Group, çok büyük bir grup; birçok ülkede yatırımı, 30'u aşkın kanalı var ve en önemlisi Paris Saint Germain kulübünün de sahibi. Ama Digiturk de 1999'da kurulmuş, 3.5 milyon aboneye ulaşmış, Türk sporuna bugüne kadar 4 milyar dolar aktarmış; ilk 16.9, ilk HD, ilk 3D, ilk 4K, çoklu ekran gibi teknoloji anlamında Türkiye'de birçok ilklere imza atmış bir dijital platform. Tam 170 ülkede Digiturk izleniyor.

165 ARGE MÜHENDİSİ ÇALIŞTIRIYOR
Önal'ın verdiği bilgiler arasında beni en çok şaşırtan ise Digiturk'ün teknolojik yenilik peşinde koşan tam 165 ARGE mühendisi çalıştırması oldu. Bu mühendisler TÜBİTAK ile birlikte ortak projeler de geliştiriyor. Yani beIN Media Group, pazar payını ve abone sayısını artıracak, büyük deneyime sahip büyük bir markayı satın aldı.
ÖnaL, beIN Media Group'un Digiturk'ü almasının sporun dışında eğlence sektörüne yaptığı yatırımların devamı olduğunu, Digiturk ile birlikte izleyiciye geniş yelpazede ulaşacağını belirtti. Hatırlanacağı gibi; beIN Media Group, ünlü Hollywood stüdyosu Miramax'ı da satın almıştı.

İHALEYİ KİM YAPACAK?
Digiturk'ün 2016-2017 sezonundan sonra Süper Lig yayın sözleşmesi bitiyor. Yeni ihale 30 Kasım'da yapılacak ve tartışmalar şimdiden başladı. Kulüpler Birligi, Süper Lig yayınlarının, uydu ve internet olmak üzere ikiye ayrılmasını istiyor. Kulüpler, doğal olarak yayın gelirini artırmanın hesabını yapıyor ama Ümit Önal, futbola ilginin azaldığı ve gelirlerin düştüğü bir ortamda şu an kulüplere verilen 400 milyon dolarları yakalamanın bile kolay olmadığını söylüyor.

SEYİRCİ ORTALAMASI 8 BİN
Önal, şöyle konuşuyor: "Şu an 3.5 milyon abonemiz var. Bunun 1.5 milyonu futbol üyesi. Ama biz futboldan zarar ediyoruz, bu zararı Lig TV abonelikten bağımsız diğer gelirlerle kapatıyoruz. Süper Lig maçları ortalama 8 bin kişiye oynanıyor. Bu rakam, İngiltere ve Almanya'da 40 binleri geçiyor. Sponsorların da futbola ilgisi azaldı. Futbola 2009-2010 sezonundan beri 4.6 milyar lira kaynak aktarmamıza rağmen maç yayınlarında soyunma odalarına bile giremiyoruz, maç sonu mesela Van Persie ile röportaj yapamıyoruz. Futbolcularla röportaj yapmamız bile zorlaştırılıyor. Yeni yayın ihalesinde bu tip sorunlar giderilmeli, yayın ihalesi sadece 90 dakika ile sınırlı kalmamalı."
En kritik konu ise yeni ihalede internet yayın haklarının nasıl yapılacağı. Kulüplerin bu hakları bazı GSM operatörlerine satmak gibi bir niyeti var. Bu konuda Ümit Bey, "Biz zaten internetten yayın yapıyoruz, internete bağlı 700 bin üyemiz var. Dilediğin Yerde Dilediğin Zaman İzle uygulamamızla üyelerimiz mobil internetle her yerden bu maçları izleyebiliyorlar. Şu an internetten aboneye ulaşmada da en güçlü biziz. Dolayısıyla eğer internet ihalesi farklı yapılacaksa, bunda da en güçlü ve en istekli aday biziz" diyor.

O TAKIM GALATASARAY MI?
Fransa'da gazeteciler arasında en çok konuşulan konulardan biri de, BeIn Media Group'un Türkiye'den bir takım alma olasılığının olup olmadığıydı. Ümit Önal, "Evet, ortada Paris Saint Germain örneği var ama ben bu konuda bir açıklama yapamam" dedi. Gazeteciler arasında da hemen 'Hangi takım olur?' diye muhabbet başladı, yaşadığı ekonomik sorunlar yüzünden önce çıkan takım Galatasaray oldu. Benim kişisel fikrim ise şöyle: BeIn Media Group'un Digiturk'ü alması Türk futbolu için büyük bir şans, futbol artık küresel bir pazar, İngiliz kulüpleri Uzakdoğu'da daha çok forma satıyor, yayın gelirleri uçtu. Eğer BeIn Media Group Türkiye'den bir takım alıp dev transferler yaparsa, Süper Lig'e bir anda dünya çapında ilgi olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA