Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Rock için gelecek karanlık

Wall Street Journal, 'Rock müzikteki yeni kuşak müzisyenler, efsanelerin yerini doldurabiliyor mu?' sorusuna yanıt aramak için araştırma yaptı. Sinemamuzik. com'da yayınlanan habere göre; David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael ve son olarak Chuck'ı yitiren sektör, en taze veriler sonucu geleceğe umutlu bakamıyor. Araştırmalara göre; ABD'de müzikten en fazla gelir elde eden 25 müzisyenin 19 tanesi 50 yaşın üzerinde.
4.500 milyar dolarlık iş yapan bu 19 isim arasında 67 yaşındaki Bruce Springsteen, 53 yaş ortalamasıyla Guns N' Roses grubu, 74 yaşındaki Paul McCartney ile 73 yaş ortalamasına sahipi Rolling Stones grubu gibi isimler bulunuyor.
60-70 yaş kuşağı rockçılar listesinin zirvesinde Rolling Stones grubu yer alıyor.
20-30 yaş kuşağının lideri Justin Bieber ise 67 yaşındaki Bruce Springsteen'den daha fazla konser verse de 'Boss'tan yüzde 40 daha az para para toplayabildi. Wall Street'ın araştırmasına göre; yeni idoller yaratamayan rock market büyük bir sıkıntı içinde ve gelecek hayli karanlık.
Rock müziğinin temelinde isyan ve özgürlük arayışı vardır. Eski kuşaklar idealistti, dünyayı değiştirebileceklerine inanıyorlardı. 90'lardan sonra gelenler ise hayata daha pragmatik bakıyor, hayal kurmuyor sadece daha fazlasını istiyor. Ee böyle olunca da kitlelere ilham kaynağı olacak şarkılar eskisi kadar çok bestelenmiyor. Bugün gençlerden, gelecekte efsane olabileceğini düşündüğünüz kaç rock şarkıcısı var?
Türkiye'de ise durum daha kötü. Bizde rock müzik başladığı noktada hâlâ. Cem Karaca'nın, Erkin Koray'ın, Mogollar'ın, Barış Manço'nun yerine yeniler yetişmedi. Biraz Duman, biraz Teoman fark yaratabildi sadece. Şu an yapılan ise gerçek rock müzik değil, rock'ın arabesk hali. Ağlak şarkılar rock ya da sentez müzik diye gençlere yutturuluyor.
Elbette rock müzik ölmez ama yükselişe geçmesi için yeni idealist bir kuşağa ihtiyacı var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA