Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Öğrenci, öğretmene karne versin mi?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenci, veli ve meslektaşların öğretmene not verdiği bir performans sistemine geçiş yapıyor. Şimdilik 12 ilde pilot olarak uygulanacak bu sistemde, öğretmenler de öğrenci ve velilerden karne alacak. Ayrıca öğretmenler dört yılda bir 'yeterlilik' sınavına girecekler ve böylece öğretmenlerin performansı değerlendirilmiş olacak.
Öğrencilerine faydalı olmak için elinden geleni yapan idealist öğretmenlerin yanı sıra okulu yan gelip yatma yeri olarak gören, kendisini geliştirmeyen öğretmenler de var. Her meslekte olduğu gibi öğretmenlerin de performansları değerlendirilmeli.
MEB'in yaptığı teorik açıdan doğru ama pratikte sorunlar yaşanabilir. Örneğin öğrenciler ve veliler; bol keseden not dağıtan, öğrenciyi fazla sıkmayan öğretmenlere mi yoksa notu kıt ama iyi eğitim vermeye çalışan, öğrencisinin performansını artırmak için yeri gelince onu zorlayan öğretmenlere mi daha yüksek not verir? Hepimiz okul sıralarından geçtik. Bol keseden not dağıtan, öğrencisini şımartan öğretmenlerin daha çok sevildiğini biliyoruz.

EĞİTİMCİLERE STRES YAŞATMAK ...
8-9 yaşında bir çocuğun, 40-50 yaşında bir öğretmenin performansını değerlendirmesi ne kadar sağlıklı olabilir? Öğretmenin, öğretmene not vermesi de sorun yaratabilir. Öğretmen arkadaşlarımdan biliyorum; idealist, çalışkan öğretmenler, tembel öğretmenlerin göze batmasına neden oldukları için genelde sevilmezler! Ayrıca sınava dayalı eğitim sistemini değiştirmeye çalışırken, öğretmen olana kadar birçok kez sınavdan geçen eğitimcileri dört yılda bir sınav stresi yaşatmak doğru bir yöntem mi?
Öğretmenlerin performanslarını değerlendirmek için de şöyle bir önerim olacak:
Her okula deneyimli öğretmenlerden seçilmiş kalıcı bir müfettiş atanabilir. O müfettiş okulda en az iki-üç yıl kalıp müdürün otoritesini sarsmadan, eğitim kalitesini artıracak denetlemeyi yapar, raporlar hazırlar, öğretmen ve öğrencilerin sorunlarına odaklanır, hatta çözümler üretebilir.
Bunun gibi daha birçok farklı yöntem bulunabilir.
MEB de zaten şimdilik öğretmen performans değerlendirme sistemini 12 pilot ilde uygulayacak ve sonuçları görüp karar verecek. Evet, eğitimdeki sorunlardan biri de öğretmenlerin performanslarının düşük olması; performans artıracak doğru yöntem mutlaka bulunmalı.
Ama önce öğretmenlerin yaşam standartları yükseltilmeli, sadece eğitim fakültelerinden mezun olanlar öğretmen olmalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA