Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Naim’in başarısının sırrı

Şimdiki gençler için Naim Süleymanoğlu ne ifade ediyor bilmiyorum.
Biz 80 kuşağı çocukları ve büyüklerimiz için Naim, elbette daha büyük anlam ifade ediyordu. Naim, 12 Eylül darbesinin silindir gibi ezip geçtiği bir ulusu, kırdığı rekorlar ve kazandığı sayısız madalya ile kendine güvenmesini sağlayan spordaki en önemli figürdü, gerçek bir kahramandı.
O 'dünyayı kaldıran adam'dı, Guinness Rekorlar Kitabı'na giren ve Time dergisine kapak olan tek Türk sporcuydu.
Naim, dünya sporu için de büyük bir kayıp. Üç olimpiyat altın madalyası, yedi dünya şampiyonluğu ve altı Avrupa şampiyonluğu vardı. Tam 46 kez dünya rekoru kırdı; bazı rekorları hâlâ geçilebilmiş değil.
Naim, siyasi açıdan da önemli bir figürdü. Türkiye'ye kaçmadan önce Bulgaristan'da el üstünde tutulan, yurt dışına çıktığında kaçmaması için peşine üç-dört koruma takılan bir rekortmendi. Lakin Naim, Bulgaristan'daki Türklere yapılan zulümlere daha fazla dayanamadı ve rahmetli Turgut Özal'ın da gayretiyle Türkiye'ye kaçtı. Naim, Türkiye'ye kaçarak Bulgaristan'daki Türkler'e yapılan zulmün dünyada daha çok duyulmasını sağladı.
Naim'in bir Türk efsanesi olmasından ne kadar gurur duysak da onu dünyanın en büyük sporcularından biri yapan sosyalist eğitim sistemi ve Rus disiplini olduğunu hatırlatmakta fayda var. Naim; aslında spora güreşle başladı, hırslı ve çalışkandı ama bir türlü başarı elde edemiyordu.
Naim'i Enver Türkileri tespit etmiş, onu uzun süre izledikten sonra, birtakım testlerden geçirip haltere başlamasına vesile olmuş.
Çocuklara sporda başarılı olmaları için her türlü fırsatı sunan, onları bilimsel metotlarda geliştiren sosyalist eğitim sistemi; babası Mastanlı-Kırcaali otobüs hattında şoförlük yapan, fakir bir ailenin çocuğu olan Naim'den de bir rekortmen çıkarmayı başardı. Naim'in başarısını sadece genetik mirasa bağlamak hata olur.
Bugün hâlâ kırılamayan o rekorlar, daha çocuk yaşta yapılan ağır idmanlar ve bilimsel metotlar sayesinde oldu.
Hayatı baştan ayağa sürükleyici bir roman olan, Bulgaristan'ın Türkler'e yaptığı zulme karşı direnişin sembolü ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sporcularından biri olan Naim Süleymanoğlu'nun filminin çekilmemesi büyük bir vefasızlık aslında.
Umarım bundan sonra çekilir de çocuklara ilham kaynağı olur.
Bizlere yaşattığın büyük mutluluklar için sana sonsuz teşekkürler Cep Herkülü.
Mekanın cennet olur inşallah.
Güle güle tarihin en başarılı Türk sporcusu...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA