Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Obez araştırmasına gel!

'Ajans Press'in Dünya Sağlık Örgütü verilerinden ve medyada yer alan haberlerden edindiği bilgilere göre; Türkiye, en obez ülkeler sıralamasında dördüncü sırada. Türkiye'de her üç kişiden birisinin obezite sorunu yaşadığı belirlenirken; obezite, her geçen yıl medyanın gündeminde yer alan önemli sağlık başlıklarından birisi olmaya devam ediyor.
2015 yılında 23 bin 726 olan obeziteyle ilgili haber sayısı, 2016'da 24 bin 608, 2017'de ise 30 bin 925 oldu.' Bu haber birçok medya sitesinde 'Türkiye dünyanın en obez dördüncü ülkesi başlığı' ile çıktı. Evet, ülkemizde bir obezite sorunu var ama bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye'nin en obez dördüncü ülke olduğuna inanmıyorum.
Kaldı ki, haber sayısına bakarak bir ülkedeki obez insan oranına ulaşmak çok saçma ve komik. Türkiye'de son dönemde en çok okunan, en çok tıklanan, en çok izlenen haber başlıkları arasında 'sağlıklı yaşam' yer alıyor. Haliyle sağlık haberlerinde bir enflasyon söz konusu.
Örneğin Canan Karatay'ın her açıklaması gündem yaratıyor, paylaşım rekoru kırıyor. Tek bir gazetenin sağlık haberi, yüzlerce internet sitesi ve TV kanalında kullanılıyor. 2017'de 30 bin haber çıkması, Türkiye'yi en obez dördüncü ülke yapmaz. Çıkan haberlerin hepsi farklı da olsa, haber sayısından yola çıkarak obezite ölçümü yapılamaz.
Bunu öğrenmenin en basit yolu, Türkiye'de yapılan kilo endeksi araştırmalarıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA