Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Google, SKYNET mi olacak?

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, Google'ın X adındaki gizli araştırma birimi tarafından 2016 yılında hazırlanan sekiz dakikalık bir videonun dışarıya sızdığını bildirdi.
Önceki gün yayınlanan haberde; 'Google, insanların davranışlarını manipüle etmek ve tüm canlıların faydasına olacak sonuçlar elde etmek için bireyler hakkında topladığı devasa büyüklükteki verileri kullandığı bir gelecek tahayyül ediyor' denildi.
Haberde, sekiz dakikalık videoda, Google'ın elindeki verilerin 'bir kayıt defteri' olarak tanımlandığı ve bunların pasif kayıtlar olmaktan çıkarılarak insanların eylemlerini şirketin 'değerlerine' uygun bir şekilde etkileyebileceğinin belirtildiği vurgulandı.
Google ise videonun mevcut ya da ileriye dönük herhangi bir planı yansıtmadığını ve tamamen bir 'düşünme deneyi' olduğunu söyledi.
Ancak analistler, bu videoda tarif edilene benzer bir geleceğin olasılık dahilinde olduğunu söylüyor. The Times, şirketin aralarında 'kullanıcı davranışındaki potansiyel hataları tespit eden ve düzelten' bir teknoloji de dahil olmak üzere yaptığı patent başvurularında benzer fikirlerin yer aldığına dikkat çekti.
Bizi değil ama çocuklarımızı, torunlarımızı ilgilendirecek çok önemli bir haber bu.
Google, insanları manipüle edeceği bir geleceği hayal ediyor.
7 Ağustos 2014 tarihinde 'Google, Skynet olur mu?' başlıklı yazımda şu yorumu yapmıştım: 'Google, geçtiğimiz Nisan ayında (2014) kullanım koşullarını değiştirmişti. Yeni koşullara göre; Google, üyelerinin elektronik postalarını reklam amaçlı tarayacağını ilan etmişti. Bu da, Google, kullanıcılarının gizliliğini ne kadar ihlal ediyor diye bir tartışma başlatmıştı.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA); Google, Yahoo, Apple ve Facebook verilerine sızıp 100 milyonlarca insanı takip ediyor. Google, geçtiğimiz yıl robot üreten sekiz şirketi satın aldı. En son aldığı şirket ise yapay zeka geliştiren DeepMind.
Aklınıza, 'Terminator' filmindeki robot üreten Skynet şirketi geldi, değil mi? Google, 'karanlık tarafa' geçer mi? Skynet olur mu? Onu da torunlarımız görür artık.' Times'ın haberi, benim 2014'deki yazımla örtüştü sanki.
Google, Skynet olur mu?
Google'ın sonsuz bilgi verisi, DeepMind'ın gelişmiş yapay zekası ile donatılmış robotlar, kimin safında yer alacak?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA