Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İşte özenilen Batı medeniyeti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, sivillerin hayatlarını kaybetmesi kabul edilemez bir durum. Hiçbir siyasi gerekçe, yaşanan acıları haklı gösteremez.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, sivillerin hayatlarını kaybetmesi kabul edilemez bir durum. Hiçbir siyasi gerekçe, yaşanan acıları haklı gösteremez.
Benzer savaşların daha fazlasını, daha acımasızını ABD'de de yaptı. Ama bugün Rusya'ya uygulanan eşi benzeri görülmemiş ekonomik ambargo, medya sansürü, sanatçıların, sporcuların yasaklanması ve yalnızlaştırılma politikası ABD'ye uygulanmadı.
Bosna'daki soykırıma, 'kimyasal silahları var' yalanıyla Irak'ta, 11 Eylül bahanesiyle Afganistan'da ve daha birçok ülkede sivil insanların öldürülmesine Batı, ses çıkarmadı.



Rusya'ya karşı uygulanan büyük ekonomik yaptırımları yazmaya sayfalar yetmez. Yazının devamında Rusya'ya karşı bireyleri hedef gösteren, sıradan insanların hayatını etkileyen, demokrasi, temel hak ve fikir özgürlüklerine aykırı yaptırımlardan ilginç örnekleri okuyacaksınız.
İşte özenilen Batı medeniyetinin Rusya'ya karşı uyguladığı ırkçı, faşist yaptırımlar:

MEDYANIN FİŞİ ÇEKİLDİ
Batı ülkelerinde Rus medyasının TV kanallarının yasaklanmasının dışında internetten ve sosyal medyadan da büyük yaptırımlar uygulandı.
Google, Rusya'daki tüm reklam satışlarını duraklattı, Google Maps'i askıya aldı ve Google Pay'i çevrim dışı bıraktı. RT ve Sputnik Avrupa'daki Play uygulama mağazasından engelledi.



YouTube, Rus RT ve Sputnik medya kuruluşlarına bağlı kanallarını Avrupa'da erişime kapattı. Rus kanallarının gelir elde etmesini askıya aldı.
Spotify, Rusya'daki ofisini kapattı. Apple'ın Rusya'daki resmi internet sitesinden yapılan satışlar durduruldu.
■ Twitch, Rus devlet medyasının zararlı yanlış bilgi yayıcılarına karşı hareket etmesini yasakladı.
Facebook, Rusya devlet medyasının reklam yayınlamasını ve para kazanmasını yasakladı.
Twitter, Rusya'da reklam içeriklerini geçici olarak durdurdu ve Rus devlet medyasıyla bağlantılı paylaşımları etiketlemeye başladı.



DOSTOYEVSKI YASAK
Rusya'ya uygulanan kültürel ambargo ise absürt eylemlere dönüştü.
■ ABD'li yönetmen Oliver Stone'un Ukrayna'da 2014'teki Maydan olaylarını ve Neo-Nazilerin Donbass'taki katliamlarını anlatan 'Ukraine On Fire' belgeseli YouTube'dan kaldırıldı.
■ Putin'i kınamadığı için ünlü soprano Anna Netrebko'nun işine New York'taki Metropolitan Operası tarafından son verildi.
■ İtalya'daki Milano- Bicocca Üniversitesi, yazar Paolo Nori'nin Dostoyevski üzerine vereceği dersi iptal etti.
■ Netflix, Tolstoy tarafından yazılan roman Anna Karenina'ın çekimlerini iptal etti. Rusya'da gelecekteki tüm projeleri geçici olarak durdurdu.
■ Avrupa Birliği, yaptırım listelerine; viyolonsel ustası Aleksandr Roldugin, yazar Zahar Prilepin, film yönetmeni Tigran Keosayan, Kirov Opera Tiyatrosu orkestrasının eski baş çellisti ve Putin'in kızının vaftiz babası Sergey Roldugin ve bir dizi gazeteciyi eklediğini duyurdu.



'KUĞU GÖLÜ' İPTAL
■ Yunanistan Kültür Bakanlığı, Atina'da 6 Mart'ta izleyiciyle buluşturulması planlanan 'Kuğu Gölü Balesi' gösterimini iptal etti.
■ Walt Disney yapım şirketi, filmlerinin Rusya'daki sinemalara dağıtımını askıya aldı.
■ Rusya Başkanı Vladimir Putin'le yakın olduğu bilinen, Münih Filarmoni Orkestrası şefi Valery Gergiev işgali kınamadığı için görevinden alındı.
■ Litvanya, Rusya'dan gelen tüm sanatçıların ülkeye girişinin yasaklanacağını açıkladı.
■ Avrupa Yayın Birliği (EBU), mayısta düzenlenecek 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'na Rusya'nın katılamayacağını duyurdu.
■ İspanyol 'Real' Tiyatrosu, Bolşoy Tiyatrosu'nun Mayıs ayında planlanan turnesini iptal etti.



FORMULA 1 İPTAL
■ FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ile Rusya Milli Takımı'nın bütün turnuvalardan men edildiğini açıkladı. FIFA ayrıca uluslararası maçlarda Rusya milli marşının çalınmasını ve Rus bayrağı açılmasını yasakladı.
■ Judo ve Tekvando Federasyonları, Putin'in 'siyah kuşağını' iptal etti.
■ Polonya, Dünya Kupası play-off maçında Rusya ile oynamayı reddetti.
■ Rus basketbol takımlarının THY EuroLeague'ne katılımı askıya alındı.
■ 25 Eylül'de yapılması planlanan Rusya Grand Prix'si Formula 1 ekibi tarafından iptal edildi.
■ FIFA, Rusya'daki futbol takımlarında yer alan yabancı oyunculara ve antrenörlere sözleşmelerini sezon sonuna kadar tek taraflı olarak uymama hakkı verdi.



MCDONALD'S KAPANDI
■ PepsiCo Rusya'daki bazı faaliyetlerini askıya aldı. Nestle, tüm sermaye yatırımlarını askıya aldı.
■ KFC, Rusya'daki 70 restoranın işletmesini askıya aldı.
■ Philip Morris International, Rusya'da yeni tütün ürünü sunmayı durdurdu.
■ Victoria's Secret, Rusya'daki satışlarını askıya aldı. L'Oreal, mağazalarını kapattı.
■ Starbucks, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. Coca-Cola, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.
■ Mcdonald's, Rusya'daki 850 restoranını kapattı.
■ KFC ve Pizza Hut markalarının sahibi Rusya'daki yatırımlarını askıya aldı.

SİZE YEMEK YOK!
■ Ferrari, Rusya için otomobil üretimini askıya aldı.
■ Avrupa'da bazı restoranlarda "Ruslara hizmet vermeyeceğiz" yazısı asıldı.
■ FIFA 22, FIFA Mobile ve FIFA Online oyunlarından Rusya milli takımı ve Rusya kulüp takımlarının kaldırılacağı açıklandı.
■ İsveç, Norveç, Finlandiya ve ABD'nin Virginia, New Hampshire, Ohio ile Utah eyaletlerinde Rus votkası satışları durduruldu.
■ HBO ve Warner Bros şirketlerini bünyesinde barındıran WarnerMedia medya grubu, Rusya'da yayınlarını ve lisans işlemlerini, ayrıca film ve oyunları yayınlama çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.



RUS KEDİSİ DE YASAK
■ Dünya Kedi Kayıtları Federasyonu (FIFE) Rusya'dan yetiştirilen hiçbir kedinin Rusya dışında herhangi bir FIFE kütüğüne kaydedilmeyeceğini ve FIFE fuarına katılamayacağını açıkladı.
■ Portekiz'e doğru ilerleyen Rus 'Ural Havayolları' şirketine ait yolcu uçağı havada geri döndürüldü.
■ Stephen King, Rusya'daki yayıncısıyla sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurdu.



'RUS HASTA ALMIYORUZ'
■ Almanya'nın Münih kentinde bulunan Latros Klinik München ve LMU Klinikum München hastaneleri, bir sonraki emre kadar hiçbir Rus veya Belarus vatandaşını tedavi etmeyeceklerini açıkladı.
■ Estonya, Rusya vatandaşlarına turist vizesi verilmesini askıya aldı.
■ ABD merkezli UPS ve FedEx posta servisleri, Rusya'ya mektup ve koli teslimatını askıya aldı.
■ Cannes Film Festivali'ne Rusya'nın katılımı yasaklandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA