Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Serengil’den ‘zihni sinir’ öneri!

Başıboş köpeklerin toplanıp barınaklara konacak olmasına karşı çıkan Seren Serengil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şu öneride bulunmuş:
"Köpeklerden korkan insanların tedavi edilmeleri ve eğitilmeleri daha doğru olur. Köpek konusunda Avrupa'yı takip etmek zorunda değiliz bizim gibi merhametli, vicdanlı topluluklar değil oradakiler."
Serengil'in önerisi tam 'zihni sinir proje'!



Her şeyde Avrupalıları örnek gösterelim ama sayıları bile net bilinmeyen başıboş köpek sorununda Avrupa'yı örnek almayalım, öyle mi?!
Asıl sorun insanların köpeklerden korkması değil, başıboş köpeklerin yol açtığı ölümler ve kazalar!
Serengil, başıboş köpekleri evinde beslediği süs köpekleri sanıyor galiba! Yahu bu köpekler aç kalınca sürü halinde diri diri yedi yaşında bir çocuk yedi!



Başıboş Köpek Sorunu Platformu'nun raporuna göre 2022'de köpeklerin saldırdığı 13 kişi öldü. Köpekten kaçarken trafik kazasında ölenlerin sayısı ise 20.
Her gün başıboş köpek saldırısı haberleri okuyoruz. Yola çıkan köpeğe çarpmamak için kaza geçirip yaralanan, ölen vatandaşlarımız var.
Bu yılki bilanço daha ağır olabilir!
Serengil'in hayvan sevgisini takdir ediyor ve anlıyorum ama başıboş köpeklerin hızla çoğalmasına, aç kalıp sürü halinde insanlara saldırmasına, trafik kazalarına yol açmalarına göz yummak hayvanseverlik değil!
Benim de Serengil gibi hayvanseverlere bir önerim olacak. Madem köpekleri bu kadar çok seviyorsunuz yeni modern barınakların kurulması için bağış yapın. Mevcut barınaklarda gönüllü olarak çalışın!
Evinizde pahalı, cins köpekler beslemek yerine, sokaklardaki gariban köpekleri sahiplenin.
Kanişler, Chihuahua'lar köpek de, sokaktakiler köpek değil mi?

***


NEDEN ZENGİN YAŞLILARA TOPLU TAŞIMA BEDAVA?
İstanbul'da Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi, artan maliyetler yüzünden 65 yaş üstü insanları ücretsiz taşımayacağız diye açıklama yapmıştı..
Daha sonra İBB, 65 yaş üstüne verilen kartların iptal edilmeyeceğini açıkladı ve tartışmaya şimdilik ara verildi.
Sadece İstanbul'da 1,2 milyon yaşlı kart ve 0.6 milyon anne kartı olduğu tahmin ediliyor. Özellikle yaşlıların bedava olduğu için toplu taşımayı sık kullandıkları söyleniyor.



Bazıları toplu taşımaya yapılan zamlardan sonra bazıları yaşlılara ve dört yaşa kadar çocuğu olan annelere verilen ücretsiz kartların iptal edilerek toplu taşımadaki bedava taşıma yükünün azaltıp, genel olarak kart ücretlerinin düşürülmesini öneriyor.
Benim önerim de şu; tüm Türkiye'yi hesaba katarsak 65 yaş üstü vatandaşlarımız arasında çok zenginler, zenginler ve orta halli insanlar da var.
Bir asgari ücretli ya da bir öğrenci toplu taşıma ücreti öderken beş-altı evi olan 65 yaşındaki bir emeklinin toplu taşımayı ücretsiz kullanması adil mi?
Sadece maddi açıdan zor durumda olanlara toplu taşıma ücretsiz olsun. Böylece toplu taşımanın geliri artar, İBB gibi belediyelerin zararı azalır ve topluma taşıma genelde ucuzlayabilir.
Zengini ve durumu iyi olanları toplu taşımada sübvanse etmek saçmalık.

***


2 BİN ESER NASIL KAYBOLUR?
Londra'daki ünlü British Museum'un müdürü Hartwig Fischer, müze depolarındaki yaklaşık 2 bin eserin kaybolmasının ardından istifasını açıkladı.
2 bin eser nasıl kaybolur? Güvenlikçiler o sırada ne yapıyordu?



1753 yılında kurulan, 75 bin m2 alanda, 94 galeriden oluşan dünyanın en kapsamlı müzesi olan British Museum'deki 8 milyon parça tarihi eser olduğu tahmin ediliyor. Böylesine büyük bir müzenin deposunda da binlerce eser saklanıyor.
Sayı çok olduğu için aslında kaybolan ya da çalınan eserlerin net sayısı bilinmiyor!
Ziyaret edenler bilir iki gün gezmekle bile bitmeyecek bir müze burası!
Bir zamanlar üzerinde 'güneşin batmadığı imparatorluk' kuran İngilizler; Afrika, Çin, Hindistan, Yunanistan vs. sömürgesi ya da kontrolü altında olan ülkelerde değerli tarihi eser ne varsa almışlar.
Müzede Anadolu'dan kaçırılan eserler de çok.
İngilizlerin hakkını teslim edelim, arkeoloji ve müzecilikte çok iyiler ama British Museum'deki eserlerin büyük çoğunluğu çalıntı!

***


MARKETTE DÜĞÜN FOTOĞRAFI
Düğün fotoğrafçılığı yapan bir işletme, BİM markette tanışıp evlenen çiftin düğün fotoğraflarını da BİM'de çektirdiğini belirtip sosyal medyadan video paylaştı.



Videoda fotoğrafçı, "En güzel çekimi BİM'de yaptım çünkü kliması var" diyor. Bence haklı aşırı sıcaklarda en serin yerler kliması full çalışan marketler. Bazen insanlar sıcaktan bunalınca serinlemek için marketlere giriyor. Sosyal medyada da bu çekim tartışıldı. "Hamamda tanışınca da hamamda mı düğün fotoğrafı çekeceğiz" diyenler oldu. Eleştirmeye gerek yok. İnsanlar seviyor böyle ilginçlikleri, dikkat çekmeyi.
Markette birbirlerini görmeseler apayrı bir hayatları olacaktı. Kader işte.
Onlar da bu ilginç tesadüf üzerinden çekim yapmışlar işte.
Çifte mutluluklar dilerim.

***


2 LİTRE SU GEREKLİ Mİ?
Günde iki-iki buçuk litre su içmeli diye genel bir kanı oluştu.
Oysa herkesin günde iki litre su içmesine gerek yokmuş.
2022'de yapılan araştırmada 5 binden fazla insanın bedenindeki su dönüşüm hızı incelendi.



Araştırmaya göre sıvı ihtiyacına karşı herkese uyan tek bir oran yok. Vücut kütlenizin yanı sıra yaşam şartlarınız da su ihtiyacınızı belirliyor.
Aslında vücudumuzun su ihtiyacının yüzde 50'sini yediğimiz besinler karşılayabilir.
Ancak spor tutkunuysanız, sıcak bir bölgede yaşıyorsanız ve genelde pizza, hamburger gibi fast food yemekler yiyorsanız o zaman çok suya ihtiyacınız oluyor.
Sebze ağırlıklı besleniyorsanız su ihtiyacınız azalıyor. Özetle ihtiyacınızdan fazla su içmek sadece daha çok tuvalete gitmenize neden oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA