Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Tartışmalı sorular gençleri çıldırttı

YGS'de çift yanıtlı (matematik 20. soru) ve tartışmalı (matematik 16, biyoloji 32, felsefe 39. sorular) soruların çıkması gençlerin tepkisine neden oldu. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu böyle sınavlarda, gençler zamana karşı yarışıyor. Öğrenci bir soruya takılıp kaldığında, bu süre doğru yapabileceği birkaç soruya eşit olabiliyor. Hatalı sorular için en az 5- 10 dakika harcayabilir. Sonuca ulaşamadığında da zaman ve motivasyon kaybetmiş olur. Bir soruyla yaklaşık 500 yüz kişinin önüne geçebilir veya gerisinde kalabilir.
On gündür gazetem SABAH'a gençlerden birçok sınav sorusuyla ilgili itirazlar geldi ve gelmeye de devam ediyor. Çift yanıtlı veya tartışmalı sorulardan dolayı ÖSYM'ye güvenlerinin sarsıldığını gördüm. Yine bu tür sorulardan dolayı kaybettikleri zamanın yetkililerden sorulmasını istiyorlar. Bana göre son derece haklılar. Zaten gençlerimiz gelecek kaygısını yoğun yaşıyor. Bir de hayatlarını etkileyecek böyle sınavlarda yapılan çift yanıtlar veya tartışmalar, onların ülke eğitimine olan güvenlerini azaltıyor.

ÖSYM soruları inceliyor
Sorular gizlilik içinde hazırlanıyor. Gizli olduğu için de, az sayıda gözün görmesi gerekiyor. Bu nedenle de hatalar oluyor. Çok gizlilik içinde yürütülen böyle bir işte, bilimsel denetimde de seyrek de olsa sorunlar yaşanabiliyor. ÖSYM yetkilileri, YGS'de yorum farkı ve kullanılan sözcüklerle ilgili olarak, çift yanıtlı ve tartışmalı soruların olabileceğini söyledi. Bu sorular uzmanlarca da incelemeye alındı. ÖSYM, bu konuda hiçbir tereddüde meydan vermeyeceğini belirtti. Zannedersem, bugün, yarın sorularla ilgili bir açıklama yapılacak.
Şayet sorular iptal edilirse ÖSYM, gençlere bir özür borcu olduğunu unutmasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA