Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YÖK'ün aldığı karar doğru, ancak...

28 Şubat sürecinde ideolojik nedenlerle uygulanmaya sokulan katsayı adaletsizliğinden nihayet kurtulduk. Böylece YÖK'ün bu kararıyla, üniversiteye girişte eşitlik tekrar sağlanmış oldu. Yıllardır imam hatip liselerini bitirme adına meslek liselerinin ve genel liselerin alan dışı öğrencilerini cezalandırmaya yönelik adaletsiz katsayı uygulamasının kaldırılmış olması, gelişen ekonomimize de büyük katkı sağlayacak. Kısacası, özellikle ülkemizde mesleki eğitimin teşvikine yönelik çocuklarımızın önündeki önemli bir engel ortadan kalkmış oldu.

Müfredat sorunu var

YÖK, adayların üniversiteye yerleştirilmelerine esas olmak üzere, yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının (AOBP) 0.12 ile çarpılarak, yükseköğretime geçiş sınavı (YGS) ile lisans yerleştirme sınavı (LYS) puanlarına eklenmesine karar verdi. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının öğrencilerinin alanlarıyla ilgili yükseköğretim programlarına yerleştirilirken, AOBP'nin 0.06 ile çarpılarak elde edilen puanın, puana eklenmesi uygulaması sürecek.
Katsayı eşitliği doğru. Ancak, üniversite adaylarının da göz ardı etmemesi gereken gerçekler var. Meslek lisesi öğrencileri, LYS müfredatına dâhil olan dersleri görmedikleri için, katsayı eşitlense dahi başarılı olmaları zor. Burada, öğretmen, imam hatip ve teknik liselerin öğrencileri, müfredatları genel liseye paralel olduğu için daha şanslı. Genel lise ve Anadolu liselerinde okuyan öğrencilerin müfredat eşitliği olmadığı için, fen veya matematik derslerini görmeyen bir öğrenci grubuna göre, diğer öğrenciler daha şanslı olacak. Örneğin alan kaldırılsa dahi, uygulamada olmadığı için okulunda fen ve matematik dersini daha fazla gören öğrenciler tıp, mühendislik, hukuk, psikoloji, işletme ve cazip sözel bölümlere daha rahat girecek.

Yasal zorunluluğa dikkat

Bence değiştirilen sistem, 2547 sayılı Yasa'nın 45. madde kuralına aykırı. Çünkü kuralda, "Alan içi bir yükseköğretim kurumuna girerken, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı, ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek, giriş sınavı puanlarına eklenir" deniliyor. Bu kurala göre, alan içi tercihlerde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının, bir katsayı ile çarpılarak, sınav puanına eklenmesi yasal zorunluluk. Alan içi ve alan dışı ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının aynı değerdeki bir katsayıyla çarpılması yasaya uygun düşmüyor.
Her şeye rağmen, konunun netleşmesi için, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. MEB, bir yasa tasarısı hazırlar ve Meclis'e getirirse, kısa sürede komisyonlardan geçer. Genel Kurul'da da kabul edilir. Böylece YÖK'ün yapacağı yeni düzenlemenin yasalara aykırılığı da ortadan kalkmış olur.
Sonuç olarak iyi niyetle alınmış bir karar. Ancak öncelikle müfredat ve yasal sorunlar çözümlenmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA