Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Eğitim dünyamızın yeni sistemi

AK Parti grup başkanvekillerince verilen, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifi komisyonda kabul edildi. Sistemler değişebilir. Her yeni yapılandırmada da eksikler olabilir. Hep birlikte taşın altına elimizi sokarak, en iyiyi yapmaya çalışmalıyız. Değişikliğe eğitimci olarak baktığımda duygularım, siyasiler gibi olmuyor. Bence seçme sınavları kalkmaz. Çünkü öğrencinin kişisel başarısına göre değerlendirme objektif değil, sübjektif olur. Önceki yıllarda da bu tür değerlendirmenin olumsuzluklarını yaşadık. Burada önemli olan, ilkokul 1'den, lise sona dek çocuklara verilecek eğitimin niteliğidir. Zaten seçmeli sınavlardaki başarı ortalamalarının düşüklüğü, eğitimin niteliksizliğini gösteriyor. Ayrıca öğretmen yetiştirmenin de ciddi şekilde elden geçirilmesi gerekiyor.

Okul öncesi eğitim önemli

Okula başlama yaşı 72 ay, 6'ncı yaş oldu. Zaten aşağıya çekilmesi yanlış olurdu.
Okul öncesi eğitim, ilkokul 1'den farklıdır. Araştırmalara göre, özellikle ileri yaşlardaki başarıda okulöncesi eğitim belirleyici. Bu çerçevede, okulöncesi eğitim zorunlu olmalıydı.
Komisyonda, ilköğretim 1'inci kademeyi ilkokul, 2'nci kademeyi de ortaokul olarak tanımlayan öneri kabul edildi. İlköğretimde toplam eğitim süresi kademeli 8 yıl olacak. 4'üncü sınıfın sonunda öğrencilere, 5'ten sonra devam edebilecekleri ve 8'inci sınıftan sonra da gidebilecekleri okul ve programların hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin sağlayacağı yaşam standardına dair bilgi verilecek.
Hangi programlar için ortaokul açılacağı Bakanlıkça yönetmelikle belirlenecek. İmkânlara göre ortaokullar, ilkokullarla ya da liselerle birlikte kurulabilecek. Burada okul kurma ifadesi yalnızca bina anlamına gelmiyor. Müfredat bütünlüğü anlamını da taşıyor.
Tecrübeler gösterdi ki 8 yıllık zorunlu eğitim zararlı oldu. 6-14 yaş grubu, fiziksel gelişim ve yaş farkı dikkate alınarak ayrı binalarda eğitim görmeli. 8 yıllık eğitim maalesef meslek liselerinin önünü kesti. Tabii tüm bunlar, imam hatiplere talebi azaltmak için yapıldı. Bence, Anadolu liselerinin, özel okulların ve meslek liselerinin orta kısımları yeniden açılmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA