Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Kapatılan kurumlar okul olacak

2015-2016 eğitim-öğretim yılı istatistiklerine göre, 8 bin 250 özel okul ve bu okullarda 1 milyon 174 bin 409 öğrenci öğrenim bulunuyor. Bu özel okulların bin 17'sinin bugüne kadar FETÖ ile ilişkisi saptanıp kapısına kilit vuruldu. Bu okullardaki öğrencilerin sayısı ise yaklaşık 135 bin. Türkiye'deki özel öğrenci yurdu sayısı ise 4 bin 682; bu yurtlarda da 195 bin 138 öğrenci kalıyor. Söz konusu yurtların da 499'unun FETÖ'ye bağlı olduğu ortaya çıktı. FETÖ'nün elinde 284 tane de kurs veya etüt merkezi var. Ayrıca FETÖ'ye bağlantılı okullardan çalışan toplam 27 bin öğretmenin şu ana kadar, 21 bininin çalışma ruhsatları iptal edildi. 15 Temmuz'dan sonra OHAL kapsamında FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile bin 17 eğitim kurumunu MEB devraldı. Bunlar MEB bünyesinde okul olarak hizmet verecek. Bu okullara 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan vatandaşlarımızın adları verildi. Çocuklar 15 Temmuz'u hep hatırlayacak. Bence, çok doğru bir karar. Maliye kapatılan okullara ücretini ödeyen velilerle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Bu okullar ticari şirket; bu nedenle konu MEB'in alanı değil. Ticari şirketlere yapılan ödemelerin tasarrufu Maliye'nin alanına giriyor. OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile, kapatılan okullara ait taşınmaz ve diğer varlıklar da Hazine'ye devredildi.

MEB titiz çalışıyor
MEB devraldığı okullarda 40 bine yakın norm fazlası öğretmeni görevlendirecek. Bu günlerde ihraç kararları bekleniyor. Boşalan kadrolar tanımlanacak. Ardından devralınan okullar dâhil, tüm okullarda norm fazlası öğretmenlerin ihtiyaç olan okullarda isteğine göre çalışacağı bir takvim oluşturulacak. Sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerle çalışma yeri açısında farkı olmayacak. Bu öğretmenler Türkiye'nin her yerinde görev alacak. En fazla ihtiyaç Güneydoğu ve Doğu'da...
FETÖ'nün okullarına bilinçsizce gitse dahi bazı veliler özel okul travması yaşadı ve etkilendi. Bence, bu okullara yatırılan paralar veliye geri dönerse, yarıdan fazlası özel okullara yönelecektir. 2016-2017 yılı özel okul ücretlerinin en son ilan tarihi (darbe öncesi) 31 Mayıs'tı. Okullar ilan ettikleri ücreti bir yıl değiştiremez; yeni yıl ücretlerinde de enflasyon oranında artış uygulayabilir. Yani okul ücretleri bu olaylara bağlı olarak değişmeyecek.
Bildiğim kadarı ile, MEB'de bir kriz merkezi kuruldu. Açığa alınanlarla ilgili titiz çalışmalar sürüyor. Bunların içinde haksızlığa uğramış olanlar olabilir. Onun için, gerekirse çalışmalar yeni baştan ele alınacak. Haklıyla haksız, suçluyla suçsuz ayırt edilecek. MEB, intikam duygusuyla değil, adaletle hareket ediyor. FETÖ'ye katılan, birlikte davrananların tespitinde de kılı kırk yarıyor, kesinlikle sürek avına çıkmıyor. Sağlam verilerle hareket ediyor. MEB'in çalışmalarını yakından takip ediyorum, yaşla kurunun birlikte yanmasına asla izin verilmeyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA