
Hayatı zorlaştıran hastalık reflü
BUNAMA OLABİLİR
Reflü tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kişiyi rahatlatıyor ancak çok sık kullanılmaları, farklı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Reflü tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini araştıran bilim adamları; uzun vadede B12 Vitamini eksikliğine, hatta nörolojik problemlere ve bunamaya sebep olabildiklerini ortaya çıkardı. Göğüste yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi gibi belirtilerle kendini gösteren reflüye; kış aylarında TV karşısında fazla zaman geçirilmesi ve dolayısıyla fazla abur cubur tüketilmesi nedeniyle sık rastlanıyor. Uzmanlar, ne yediğinizden çok ne zaman yediğinizin önemli olduğunu düşünüyor. Yemeğinizi, yatmadan en az iki-üç saat önce yemeye çalışın. Günün her saati sakız çiğnemekten kaçının. Çünkü sakız çiğnerken farkında olmadan hava yutarsınız ve bu durum, reflü şikayetinizin artmasına sebep olur. Sigarada bulunan nikotin, yutma borusunun alt ucunu gevşetip mide asidini artırır ve reflü şikayetinizin artmasına sebep olur. Birçoğumuz, akşam yemeğinden sonra yağlı ve şekerli atıştırmalıklar yemeyi severiz. Ancak bunlar, reflü hastalarının kesinlikle vazgeçmeleri gereken gıdalar arasında yer alır. Yapılan araştırmalar, meyve sularının genel olarak mide problemlerine sebep olduğunu gösteriyor. Çağımızın -bence- en büyük sağlık problemlerinden biri olan fazla kilolar da reflüye sebep oluyor.
YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRMELİSİNİZ
Reflüyü tedavi etmek için beslenme şeklinizi yeniden düzenlemelisiniz. Ayrıca şunlara dikkat etmelisiniz:
BU ÇAYLARLA RAHATLAYIN
Karaağaç çayı: Reflü tedavisinde sık sık önerilen karaağaç çayı, mideyi yatıştırıp mide zarı ile yemek borusu üzerinde ince bir tabaka oluşturarak reflüye bağlı belirtileri hafifletir. Karaağaç çayını hazırlamak için; iki bardak sıcak suya, iki yemek kaşığı karaağaç kabuğu tozu döküp yoğun kıvama gelinceye kadar karıştırın. İki-üç dakika demlenmesi yeterli olacaktır. Bu çayı yemeklerden sonra günde üç kez içebilirsiniz. Hatmi kökü de aynı karaağaç çayında olduğu gibi yemek borusunda koruyucu bir katman yaratarak mide asitlerinin yakıcı etkisine karşı korur. Hatmi kökü çayını, bir büyük su bardağında üç-dört tatlı kaşığı kurutulmuş yaprak atarak hazırlayabilirsiniz.
Papatya çayı: İshal, gaz, şişkinlik ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılan papatya çayı; reflü belirtilerini hafifletmek ve mideyi rahatlatmak için de kullanılabilir. Papatya çayının hazırlanması, kullanımı ve yan etkileri hakkında detaylı bilgileri papatya çayının faydaları yazımızda bulabilirsiniz. Bu çayları tek tek kullanabileceğiniz gibi mideyi rahatlattığı bilinen rezene gibi diğer bitkilerle de karıştırabilirsiniz.
HASTALIĞI TETİKLEYEN YİYECEKLER
Yediklerimiz, reflüyü üç şekilde tetikleyebilir: Midedeki asit miktarını artırabilir, özofagustaki kasların elastikiyetini azaltarak asidin geri kaçmasını kolaylaştırabilir veya midenin boşaltma sürecini yavaşlatarak midede asit birikmesine yol açabilir. Herkesin bünyesi farklıdır ve herkes yediği yiyeceklere birbirinden farklı tepkiler gösterir. Hangi yiyeceklerin reflünüzü tetiklediğini belirlemenin en iyi yolu, yediklerinizi yazdığınız bir günlük tutmak ve belirli yiyecekleri semptomlarınızla bağdaştırmaktır. Reflüye neden olan yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.