HALİT YEREBAKAN

Doğal şekerlerin sindirimi daha zordur

Hayatınızda size zarar veren biri varsa onu hayatınızdan çıkarmak sizi üzebilir ama bir süre sonra ruhsal sağlığınızın iyiye gittiğinin farkına varırsınız. Yiyeceklerle olan ilişkinize de böyle bakmanızı tavsiye edebilirim. Geçmişte çok sevdiğiniz, yerken keyif aldığınız ve sizi rahatsız etmeyen yiyecekler, bir süre sonra vücudunuzda olumsuz etkiler oluşturmaya başlayabilir. Yaş ilerledikçe vücut eskisi gibi çalışamaz ve bazı yiyecekler artık tolere edilemez hale gelebilir. Bunun nedeni de üst ve alt sindirim sisteminin yaşlanma etkilerine daha duyarlı olmasıdır. Midede yanma, ekşime hissi, şişkinlik, ishal ve gaz gibi belirtiler, artık bazı yiyeceklerle ayrılma vaktinizin geldiğini gösteriyor aslında. Fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller, doğal olarak oluşan şekerlerdir. Bu şekerler, yaş ilerledikçe sindirimi zorlaştırmalarıyla bilinir. Bu şekerler birçok besin maddesinde bulunuyor: Mango, armut, şeftali gibi bazı meyveler, süt ürünleri, buğday, çavdar, soğan, sarımsak, nohut, mercimek, fasulye, bal, antep fıstığı, kaju fıstığı, kuşkonmaz, enginar, fruktozlu içecekler ve bazı yapay tatlandırıcılar. Bu doğal şekerlerin tamamı kişide aynı olumsuz etkiyi oluşturmuyor tabii ki. Rahatlıkla armut tüketebilen biri, soğan tükettiğinde rahatsızlık hissedebilir. Kişiler, belirli doğal şekerlere karşı duyarlılık geliştirebilir. Ancak her zaman bu duyarlılığı oluşturanın ne olduğu bulunamayabiliyor.

REFLÜNÜZ VARSA ERTELEMEYİN
Sindirimi zor gıdalarda başı süt ürünleri çekiyor. Çünkü sütte bulunan laktozu parçalamak için gerekli olan enzim laktaz, çoğu insanda yeteri kadar üretilemez. Doğumdan itibaren vücudun laktaz üretimi zamanla azalır. Laktaz üretiminin neden azaldığı tam olarak bulunamamış olsa da, insanların büyük bir kısmında yaşlandıkça laktozu sindirme yeteneğinin kaybolduğu bir gerçek. Hali hazırda reflü gibi bir rahatsızlığı olanlar içinse, sevdikleri bazı yiyecekler mide ekşimesini epey kötüleştirebilir. Buradaki zanlılar genellikle, biber, domates sosları, turunçgiller, çikolata, nane, yağlı ve kızarmış yiyeceklerdir. Bu ilişkiyi bitirmek dünyanın sonu değil, size iyi gelecek ve yeniden seveceğiniz başka yiyecekler de vardır.
YENİ YİYECEKLERE TEMKİNLİ YAKLAŞIN
YENİ bir yiyeceği hayatınıza almadan önce dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Önce o yiyeceği iyi tanıyın. Midenizin kapılarını birden değil, yavaşça açın ki vücudunuz nasıl tolere edecek gözlemleyebilin. Eğer yeni yiyecek de sindiriminizi mutsuz ederse, bu ilişkiyi başlamadan bitirin. Sağlıklı ve uzun süreli bir ilişki için biraz çabaladığınızda, yıllarca içiniz rahat bir şekilde sevdiğiniz yiyeceklerle birlikte olabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.