Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Panik atak geçirirken COVID-19’a yakalandığınızı zannedebilirsiniz

Anksiyetenin neden olduğu fiziki bulgular Covid-19 belirtilerine benzeyebilir ama ateş, tat veya koku kaybı, öksürük, boğaz ağrısı veya burun akıntısı gibi belirtiler genel bir anksiyete nöbeti sırasında ortaya çıkmayan önemli semptomlardır

Yeni koronavirüsün neden olduğu Covid-19 herkeste farklı belirtiler ortaya çıkarıyor. Bunu artık biliyoruz. Bu belirtiler farklı rahatsızlıklarda da ortaya çıksa da en çok grip, soğuk algınlığı ve alerjilerle karıştırılıyor. Sadece bulgulara bakarak rahatsızlığın ne olduğunu anlamak mümkün değil hatta. Peki, belirtilerini Covid-19 ile karıştırabileceğiniz başka bir rahatsızlık daha olduğunu söylesem… Üstelik son zamanlarda tüm toplumlarda artışa geçen, fiziki kaynağı olmayan bir rahatsızlık.

BENZER BELİRTİLER VAR
Covid-19'un ortaya çıkardığı temel belirtileri neredeyse ezberledik. Ateşle başlayıp üst ve alt solunum yollarını oradan da mide ve bağırsakları etkileyerek devam ediyor. Ağrılar da cabası. Herkeste her belirtinin ortaya çıkmadığını veya nadir belirtiler ortaya çıktığını hatırlatmak isterim. Anksiyete de farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Genel olarak dikkat edilmesi gereken başlıca belirtilerine bakacak olursak; sinirli veya gergin hissetmek, yaklaşan bir tehlike veya panik duygusuna sahip olmak, kalp atış hızının artması, hızlı nefes alma, terleme veya titreme, zayıf veya yorgun hissetme, konsantrasyon zorluğu, uyumakta güçlük çekme ve gastrointestinal problemler yaşama kaygı ile ilişkilendirilir. Ayrıca ani anksiyete atakları ve birkaç dakika süren aşırı korku atakları olarak tanımlanan panik atakların bazı semptomları da COVID- 19 ile örtüşüyor. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'ne göre, panik atak belirtileri; kalp çarpıntısı, terleme, titreme, solunum problemleri, zayıflık veya baş dönmesi, titreyen veya uyuşan eller, göğüs ağrısı, karın ağrısı ve mide bulantısı…

KAYGIYI YATIŞTIRMAK İÇİN
Yaşadığınız belirtilerin anksiyete ve kaygı nedeniyle ortaya çıkıp çıkmadığını da bu önerileri deneyerek görebilirsiniz.
Bir kese kâğıdı alın ve içine nefes alıp verin.
Bir bardak suyu küçük yudumlarla için.
Meditasyon yapmayı deneyin.
5-10 dakika boyunca yavaş ve derin karın nefesleri alın.
Tüm vücut gevşeme.

COVİD-19 VE KAYGI BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NASIL AYRILIYOR?
Ateş, tat veya koku kaybı, öksürük, boğaz ağrısı veya burun akıntısı gibi genel bir anksiyete nöbeti sırasında ortaya çıkmayan birkaç önemli belirti ayırt edici olarak listelenebilir. Kaygı bozukluğu sırasında ortaya çıkabilecek hızlı nefes alma ve Covid-19'un neden olduğu nefes darlığı gibi örtüşen belirtileri nasıl ayırt edeceğinizi düşünebilirsiniz. Panik atak sırasında nefes almak bir süre imkânsız gibi görünse de kendinizi bunun için zorlayabilirsiniz. Ancak Covid-19 ile ilgili nefes almada zorluk tamamen kontrolünüz dışında ilerler. Yani aktivite arttıkça nefes darlığı kötüleşir ve genellikle merdiven çıkmak gibi kolay olan şeyler bile zorlamaya başlar. Belirtilerin farklılaştığı bir diğer nokta da göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı ve baş dönmesi gibi diğer genel kaygı veya panik atak semptomları genellikle kısa süreli olur ve 15-20 dakikada hafiflemeye başlar. Öte yandan Covid-19'un neden olduğu benzer belirtiler günler, hatta haftalarca sürebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA