Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BASRİ YALÇIN

Kopyacılık

Şeffaflık? Eyvallah. Kimin itirazı olabilir ki? Denetim? Ona da eyvallah. Her belediye başkanının görevi ve sorumluluğu. Kopyalama? Bir dakika. Bu tatsız bir durum. Hele bir de dışarıdan gelen ve kim olduğu bilinmeyen üç kişi tarafından belediye veri tabanının kopyalanması çok daha rahatsız edici.
Şaka falan değil. Anladığım kadarıyla bu üç kişinin İstanbul Belediyesi'yle hiç alakası yok. Müfettiş falan da değiller. Güvenlik soruşturması yapılmış mı? Hayır. Zaten belediyenin sisteminde bulunan ve korunan bilgiler neden kopyalanır? Anlamak imkânsız. Çok mu merak ettiniz? Kurarsınız bir ekip. Güvenlik soruşmalarını da yaparsınız. Belediyenin çalışanları olur. İstediğiniz konuyu araştırırsınız. Didik didik edersiniz. Gerekli her türlü adımı atarsınız.
Zaten var olan verileri neden kopyalarsınız? Çerçeveletip duvara mı asacaksınız? Bunu neden dışarıdan getirdiğiniz insanlara yaptırırsınız? Kimdir bu üç kişi? Özel bir şirketin verilerini bile dışarıdan getirdiğiniz insanlara kopyalatamazsınız? İstanbul gibi bir şehrin verilerini görev ve yetkisi olmayan kimselere kopyalatmak neyin nesidir?
Hatırlayın bu ülkede yapılan benzer kopyalama işlemlerini. Verilerin ne kadar önemli olduğunu o zaman gördük. Kozmik odalara girildi. Devletin en mahrem bilgileri kopyalandı. Nerelere servis edildi? Bilen yok. Ancak bildiğimiz kadarıyla FETÖ'cüler devletin en kritik görevlerini canı pahasına yerine getiren insanlarımızın bilgilerini PKK ile paylaştılar. PKK bu insanları şehit etti. Muhtemelen benzer bilgiler yurtdışına da servis edilmiştir. Ülkenin son dönem tarihinde veriler üzerinden bu kadar operasyon çekilmişken, göreve yeni gelen bir belediye başkanı nasıl olur da böyle bir işe soyunur?
Kimse bana "abartmaya gerek yok" demesin. "Belediyelerde ülke güvenliğini ilgilendiren veriler yok" demesin. Hatırlatmak isterim. 15 Temmuz darbe girişimi esnasında en önemli mücadelelerden bazıları belediyeler üzerinden verildi. FETÖ'cüler Saraçhane'deki belediye binasını bastığında doğrudan veri kaynaklarına ulaşmaya çalışmıştı. Bu öylesine sert bir mücadeleydi ki, onlarca insan Saraçhane'de şehit edilmişti. FETÖ'cülerin ele geçiremediği bilgileri İmamoğlu göreve gelir gelmez dışarıdan üç kişiye kopyalatmaya kalkarsa kimse kusura bakmasın benim midem bulanır. Bu ülkede kopyacılığı kimlerin yaptığı çok belli. Bir yerde kopya varsa orada FETÖ vardır.
Belediyeler ve yargı dahil tüm devlet kurumlarından bu hassasiyeti beklemek vatandaşlar olarak hakkımız. Devlet kurumları verilerimizi korumak ve bunların paylaşımını engellemek için var. Veriler özellikle belli merkezlerde tutulur. Çoğaltılması engellenir ki, yanlış ellere geçmesin. Daha ilk günden İstanbul'un veri tabanının kopyalatılması bende ciddi bir güvenlik endişesi yarattı. Buraya not düşelim. Mahkeme değilim. Kimseyi yargılayamam. Suçlayamam. Ama inşallah mahkemelerimiz bu işleri hafife almaz. Türkiye'nin güvenlik açığına tahammülü yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA