Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

ABD ve Amish'ler

Amerika'dan bir örnek: Amish toplumu, "lise öğretimi, kabul etmediğimiz değerleri geliştiriyor; kişiyi Tanrı'ya yabancılaştırıyor" gerekçesiyle, çocuklarını liseye göndermemeyi tercih ediyordu. Çok sayıda annebaba hakkında bu yüzden dava açıldı. Konu Yüksek Mahkeme'nin önüne geldi. 1972'de, Yüksek Mahkeme şöyle bir karar aldı: "Eyaletin, zorunlu genel eğitimdeki çıkarı ne olursa olsun, bu, kesinlikle, anayasanın özel olarak güvence altına aldığı dinin gereklerinin serbestçe yerine getirilmesi hakkını ortadan kaldırmayı haklı gösterecek derecede mutlak değildir."
Amishler, Avrupa'da 18. yüzyılda, hayat tarzlarından dolayı zulüm görünce, Amerika kıtasına göç ediyor. Erkekler sakallı. Kravat takmıyorlar. Kadınların ve kızların başı örtülü. Cemaat dışı evlilik pek yapılmıyor. Oy kullanmıyorlar; otomobili ve traktörü bile, dinlerine uymaması yüzünden reddediyorlar. Hatta 12 yıllık zorunlu eğitime, kendi hayat tarzlarını tehdit ettiği ve çocuklarını Tanrı'ya yabancılaştırdığı için karşı çıkıyorlar. 8 yıllık eğitimi yeterli buluyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA