Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kısa tarihçe

Kimi çevrelerde İmam Hatip okulları, bir tehdit gibi algılanıyor. Defalarca yazdım. Keşke, düz liselere, seçmeli din eğitimi, arzu edilen ölçülerde konulsa da, aileler, evlâtlarını dini açıdan eğitmek amacıyla İmam Hatiplere göndermek zorunda kalmasa. İmam Hatiplerde, Arapça, eski Türkçe yazı, fıkıh, Kur'an gibi dersler var. Bunların bir bölümünü, düz liselerde öğrenmek mümkün olsa, eğitimdeki bu ikilik de ortadan kalkacak, inanın.
Aman aman... Neler söylüyorum... Laik okula, seçmeli de olsa din dersi, - üstelik uygulamalı- girebilir mi? İmam Hatipler, Osmanlı döneminin medreselerinden farklı olarak, gençlerin din eğitiminin yanı sıra, Milli Eğitim'in müfredatını takip etmesine ve bilimi öğrenmesine fırsat veren müesseseler. Bu yüzden ilmi inkâr eden dogmatik zihinler yetişmiyor.

***

1950 öncesinde, sadece 10 aylık bir kurs biçiminde başlayan din eğitimi, 1951'den sonra, tedricen, İmam Hatip Okullarının bünyesinde verilen 7 yıllık eğitime (4+3) dönüştü. 12 Mart 1971 askeri müdahalesini takiben, bu okulların orta kısmı kapatılırken, lise bölümü, üç yıldan 4 yıla çıkarıldı. Bu arada, 14.06.1973 tarihli 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, meslek okullarını, lise statüsüne kavuşturdu. Naim Talu'nun başbakan, Orhan Dengiz'in de Milli Eğitim Bakanı olduğu ara dönemde, meslek okulları (Erkek ve Kız Sanat Okulları, Öğretmen Okulları, İmam Hatip Okulları) diğer liselerin edebiyat kollarına denklik kazandılar. Böylece, o güne kadar 6 dersten denklik vererek üniversite imtihanına girebilen İmam Hatip mezunlarının ve diğer meslek liselilerin önü açıldı. Zaten, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 32'nci maddesinde, İmam Hatip Liselerine ilişkin şu hüküm bulunuyordu: "İmam Hatip Liseleri, ... hem mesleğe, hem YÜKSEK ÖĞRENİME HAZIRLAYICI programlar uygulayan öğretim kurumlarıdır."
28 Şubat sürecinde, Milli Eğitim Temel Yasası aynı kalmakla birlikte, yönetmelik değiştirildi ve kanunun 32'nci maddesine aykırı olarak, "İmam Hatipler, hem mesleğe, hem de kendi ALANINDA yüksek öğrenime hazırlar" denildi. Zaten katsayı uygulamasına da bu şekilde geçildi. Kendi alanı dışında meslek liselilere düşük katsayı uygulandı. İmam Hatiplileri engellemek üzere benimsenen bu yöntem, bütün meslek liselilere zarar verdi. Önlerinin kapandığını gören gençler, genelde meslek lisesine gitmekten de vazgeçtiler. Okulların kalitesi düştü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA