Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Ağır silâh değil, kadro silahı

Emniyet'ten ve İçişleri Komisyonu'ndan aldığım bilgileri sıralayayım.
1 "300 bin polis silâhlandırılıyor" iddiası doğru değil, çünkü Emniyet Genel Müdürlüğü'nün personel sayısı 210 bin; idari personeli çıkardığınızda 190 bin civarında polis mevcut.
2) Emniyet'te farklı kadrolar var. Özel Harekât, Çevik Kuvvet vs. gibi ve bunlara ait "kadro silâhları" mevcut. Hangi kadronun, ne gibi silâh kullanacağı da yönetmeliğinde yazılı ve her zaman, MİT de, İçişleri Bakanlığı da, kendi birimlerinin kullanacağı silâhları ithal edegelmiş; ya da Makine Kimya Endüstrisi'nden satın almış.
3) Mevcut mevzuata göre, İçişleri Bakanlığı'nın zaten silâh ithal etme ya da Makine Kimya Endüstrisi'nden silâh alma yetkisi var.
4) Şu anda, 46 bölgede, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı 5 bin civarında Özel Harekâtçı bulunuyor. Bilindiği gibi, bu polisler özel eğitilmiş kişiler. Teröre karşı baskınlarda, büyük gasp olaylarında ya da uçak kaçırma gibi önemli eylemlerde kullanılıyor. Ayrıca, her kentte, valinin emrinde hizmet gördükleri için, mülkü amirin talimatıyla kırsalda da zaman zaman istihdam edilmeleri mümkün. (Meselâ PKK'ya karşı) Anladığımız kadarıyla, ağır silâh daha ziyade Özel Harekât ile ilgili.
5) Eskiden, Olağanüstü Hal Valiliği'nin de silâh ithal yetkisi vardı ama Olağanüstü Hal bulunmadığı için, şu anda böyle bir yetki de mevcut değil.
6) Gençlik Spor Bakanlığı da, sporda kullanılan silâhları ithal ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA