Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Metropoll araştırma ve ilginç sonuçlar

Özer Sencar'ın sahibi olduğu Metropoll şirketi, önemli konuları ihtiva eden bir araştırma düzenledi. Sizlerle paylaşıyorum.
1) Vatandaşların % 69'u yeni bir anayasa istiyor. Ve gene vatandaşların % 54'ü "Anayasa devlet karşısında bireyi korusun" diyor. "Anayasa devleti korumalıdır" görüşünü belirtenler % 21'de kalırken, "Her ikisini de korumalı" diyenlerin oranı % 20.
2) % 78.5 başörtülü kadınların milletvekili olmasını destekliyor. (Bu oran AK Parti'de % 90, MHP'de % 83, BDP'de % 85, CHP'de ise % 51.)
3) Gazeteciler ve yazarlar görüşlerini çekinmeden özgürce ifade edebiliyorlar mı? Evet % 38, Hayır % 53. (AK Parti'ye oy verenlerin % 35'i de, medya üzerinde bir baskının varlığını kabul ediyor.)
4) BDP'nin sivil itaatsizliğini olumlu karşılayan sadece % 5.9. "Olumsuz" diyenler % 80.6 (BDP'nin bu oranlara bakıp, biraz düşünmesi gerekiyor. Her kesime açılmak istiyorlarsa, bunu, sadece aday listeleriyle değil, davranışlarıyla da göstermeliler. Sivil itaatsizlik meselesine ben ters bakmıyorum ama Demokrasi ve Barış çadırlarından çıkan molotof kokteylleri konusunda bir açıklama beklemek herkesin hakkı.)
5) Türkiye'de laik yaşam biçimi tehlikede mi? Hayır % 51, Evet % 41.5. (Hâlâ hiç küçümsenmeyecek bir oran laikliği tehlikede görüyor. Özellikle, CHP'lilerin % 72'sinin ve MHP'lilerin % 51'inin "Laiklik tehlikede" demesi dikkat çekici.)
6) Kürtçe eğitim dili olsun mu? Hayır % 62.9, Evet % 30.4. (AK Partili seçmenin % 60'ı, CHP seçmeninin % 68'i ve MHP'lilerin % 60'ı Kürtçe eğitime karşı. İlk adım seçmeli Kürtçe ders şeklinde gerçekleşebilir; "Kürtçe eğitim almak Kürt kökenli vatandaşlarımızın hakkıdır" diye düşünenlerin oranı zaman içinde mutlaka artacaktır.)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA