Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Soykırımı inkâr suçu: 2006-2011

22 Aralık 2011'de, Fransız Meclisi'nde oylanması beklenen yasa projesinin, 2006, hatta 2001'e uzanan bir geçmişi var. 29 Ocak 2001'de, Fransa, Ermeni soykırımını tanıdığına dair bir yasa çıkarttı. Daha sonra sosyalistler, "Resmen tanınan bir olayın inkârı suçtur" diyerek, bunu sağlayacak bir düzenlemeye ön ayak oldular ve 2006'da, Ermeni soykırımının inkârını suç sayan kanun teklifini Meclis'e kabul ettirmeyi başardılar. Fakat yasalaşması için, teklifin Senato'da da onaylanması gerekirdi. O tarihte, Sarkozy'nin gayretleriyle, teklif, cumhurbaşkanının partisi UMP tarafından Senato'da engellendi.
2011'in Mayıs ayında, bu defa Sarkozy, aynı istikamette bir yasanın çıkarılması inisiyatifini ele aldı. Tasarıda, "Ermeni soykırımı" ibaresi geçmiyor ama "Fransa'nın tanıdığı soykırımları inkâr etmek suçtur" deniliyor. Fransa, Ruanda, Yahudi ve Ermeni soykırımlarını tanıdığına göre, ismi geçmese bile, doğal olarak Ermeni soykırımını inkâr suç sayılacak. Ama her şey 22 Aralık 2011'de bitmiyor. Teklif gene Senato'ya gönderilecek. Ortada çok garip bir durum mevcut. Mayıs 2006 tarihli ve sosyalistlerin inisiyatifiyle başlayan proje, halen Senato'da duruyor; kadük olmadı. Ve artık Senato'da çoğunluk sosyalistlerde. Sosyalistler pekâlâ diyebilirler ki, "Meclis'ten geçip, Senato'da engellenen 2006 yasa teklifini oylayalım" ve Sarkozy'nin ikiyüzlülüğünü vurgulayabilirler. Öyle ya, yukarıda da belirttiğim gibi, Sarkozy, 5 sene önce, benzer bir teklifin yasalaşmasını önlemişti. Bugünkü tavrı, 2012'de gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Ermeni asıllı Fransızların desteğini almaya yönelik. İnisiyatifi, UMP'nin ve Sarkozy'nin alması, sosyalistlerin işine gelmiyor. Bu yüzden, Senato'da kendi tekliflerini öne sürerek bir ihtilâf yaratabilirler. Ya da Meclis'ten geçerek Senato'da görüşülecek yasa teklifinde ufak bir değişiklik yaparlar. Böylece teklifin yeniden Meclis'e dönmesini sağlayabilirler. Üçüncü ihtimal, tek kelimesine dokunmadan, aynen kabul etmeleri. Bu, Türkiye için en kötü şık. Fransa'daki özgür düşüncenin böyle bir gelişmenin önünü keseceğine inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA