Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Eğitime dair sorular

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız'la konuştum. Herkesin zihnini kurcalayan soruları kendisine sordum.
Çalışan annelerin çocuklarını yolladığı etütbeslenme okulları neden kapatılıyor?
- Bu tip okullar sadece İstanbul'a has ve bir yönergeyle oluşturulmuş durumda. Genelde, devlet okullarında adrese dayalı kayıt sistemi mevcut. İkamet edilen adrese en yakın okula çocuklar devam diyor. Oysa etütbeslenme okullarında adrese dayalı kayıt uygulanmıyordu ve bazen o okulun yanı başında oturanlar dahi alınmıyordu. Bu da bir ayrımcılık ve imtiyaz yaratıyordu.
O okullarda okuyan 20 bin çocuk ve ailesi mağdur olmadı mı?
- Hayır olmadı. Zira ilkokul ve ortaokula yeni kayıt alınmayacak. Ama 2, 3 ve 4 ilâ 6, 7 ve 8'inci sınıftakiler gene aynı şekilde okula devam edecekler.
İstanbul'da 76 yeni İmam Hatip okulu açılıyor. Bazı okullar, İmam Hatip'e dönüştürülüyor. Dolayısıyla düz ortaokul açığı doğuyor. Etüt-beslenme okullarıyla bu açığın giderildiği belirtiliyor. Doğrusu ben de böyle düşündüm.
- Yanlış. Zira biz, İmam Hatip ortaokullarına, gene ilkokullardan gelen talebeleri alıyoruz. Yeni bir öğrenci kaynağı mevcut değil ki! 4'üncü sınıfı bitirenlerden bazıları İmam Hatip ortaokuluna gitmek istiyor, bazıları düz ortaokula.
İmam Hatip ortaokullarını kurarken, ihtiyacı neye göre tespit ediyorsunuz?
- Esnek bir sistem benimsedik. Ailelere daha önceden "Çocuğunuzu İmam Hatip ortaokuluna gönderecek misiniz?" diye sormadık. Eğer bir bölgede İmam Hatip ortaokuluna talep yoksa, okul düz ortaokul olarak devam edebilir.
İmam Hatip'te okuyanlarla diğerlerinin aynı mekânı paylaşacakları belirtiliyor. Bu nasıl olacak?
- Diyelim ki, İmam Hatip ortaokulu dediğimiz okulda daha önce çeşitli sınıflara devam edenler vardı. Yeni kayıt almayacağız ama 2, 3, 4 ve 6, 7, 8'inci sınıftakiler, okul değiştirmeden eğitimlerini sürdürebilecekler. İmam Hatip okumak isteyenler de girecek aynı okula. Ama tabii ayrı sınıflarda ders görecekler. Bu bir geçiş dönemi.
İlköğretim, 4+4 olarak parçalandı. Ama neden bazı okullar sadece ilkokul, diğer başka okullar sadece ortaokul olarak tespit edildi? Öğrenciler gene aynı mekânda, aynı okulda kalamaz mıydı?
- Kanun, ilk, orta ve lisenin ayrı okullar olarak tedrisat vermesini öngörüyor. Biz, İstanbul'da, 1000 ilköğretim okulunu aynen bıraktık. Yani, ilk 4 ve sonraki 4 sınıf aynı mekânda kaldı. 450'yi dönüştürdük. Bunu yaparken de, birbirine yakın okulları tespit edip, aileleri mağdur etmek istemedik. Bir okul öğrencisini diğer okula kolay yönlendirebileceğimiz durumlarda bu dönüşümü gerçekleştirdik.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA